У Старобільській РВА пояснили, чому наразі неможлива компенсація за земельні паї, які залишились в окупації або є замінованими

Компенсація за земельні паї, які лишились в окупації чи є замінованими, або на яких безпосередньо ведуться бойові дії, не передбачена, бо паї вважаються не втраченим майном, а таким, яке буде повернено після деокупації. Відповідні роз'яснення "ОстроВу" дав заступник начальника управління - начальник відділу агропромислового розвитку управління соціально-економічного розвитку територій Старобільської РВА Роман Кривошлик.

"Компенсація за паї наразі не передбачена і навіть не може бути передбачена", - зазначив Кривошлик.

За його словами, визнати паї втраченими - це означає визнати регіони окупованими назавжди, тобто, визнати їх російськими. Але ж держава і світова спільнота визнають їх окупованими тимчасово. Тому земельні паї вважаються таким майном, яке не є втраченим, а буде через певний час поверненим, і ним можна буде користуватись за призначенням.

Дехто з пайщиків проводить паралель із компенсацією за зруйноване житло в окупації, отримати яку наразі можливо.

Цю паралель Роман Кривошлик називає некоректною через те, що у випадках із компенсацією за зруйноване житло йдеться про дійсно втрачене майно. Адже той факт, що житло є зруйнованим і вже не підлягає використанню за призначенням (на відміну від земельних паїв), підтверджується документально.

У цьому контексті постає питання: як бути з ущент замінованими землями сільгосппризначення, наприклад, Сватівського району? Яким чином можна гарантувати їхнє використання за призначенням навіть після деокупації?

Як пояснила "ОстроВу" заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Луганської ОДА Любов Безкоровайна, з цього приводу юридично такі паї нічим не відрізняються від тих, які наразі в більш-менш "мирних" умовах обробляються під окупацією. По-перше, для підтвердження замінування потрібне обстеження, а це можливо лише у разі припинення бойових дій і деокупації. По-друге, наразі не існує навіть карт мінних полів. По-третє, як зауважує Безкоровайна, у ході війни й інші землі області можуть стати такими ж замінованими, як у Сватівському чи Сєвєродонецькому районах.

Раніше "ОстроВ" писав про те, що відбувається з аграрним сектором Луганської області за умов окупації та активних бойових дій.

Статті

Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Всі статті