Двоє росіян, які заявили про втечу від мобілізації, попросили притулку у американському штаті Аляска

Двоє росіян, які заявили про втечу від мобілізації в Росії, попросили притулку в Сполучених Штатах після висадки на віддалений острів Аляски в Беринговому морі. Про це заявила 6 жовтня канцелярія сенаторки США Лізи Мурковскі, - пише "Радіо Свобода".

Речниця сенаторки-республіканки з Аляски повідомила, що офіс Мурковскі спілкувався з береговою охороною США та митною та прикордонною службою щодо двох росіян.

«Громадяни Росії повідомили, що вони втекли з одного з прибережних населених пунктів на східному узбережжі Росії, щоб уникнути обов'язкової військової служби», – сказала Каріна Боргер.

Мурковскі та сенатор США Ден Салліван (республіканець від Аляски) виступили із заявою, в якій йдеться, що вони намагаються встановити, хто ці особи.

«Враховуючи нинішню підвищену напруженість у відносинах з Росією, я зателефонувала секретарю Департаменту внутрішньої безпеки (DHS) і поговорила з ним, а також з іншим високопосадовцем DHS, коли зі мною вперше щодо цієї ситуації у вівторок вранці зв’язався представник громади з району Берингової протоки», – йдеться в заяві Мурковські.

Вона сказала, що після цих дзвінків «визначається допустимість цих осіб для в’їзду до Сполучених Штатів».

У заяві йдеться, що люди висадилися на пляжі поблизу населеного пункту Гамбелл на острові Святого Лаврентія – приблизно в 320 кілометрах на південний захід від Нома і приблизно в 58 кілометрах від півострова Чукотка, Сибір.

Департамент внутрішньої безпеки США, заяву якого цитує агенція AP, повідомляє, що особи прибули на невеликому човні 4 жовтня. У заяві не надано подробиць про те, звідки вони прибули, їхню подорож чи запит на надання притулку. Їх «перевезли в місто Анкоридж для перевірки, яка включає процес скринінгу».

Будь-хто, хто шукає притулку від переслідувань, може подати заяву на надання притулку в Сполучених Штатах, каже речниця Білого дому

Після оголошеної у РФ "часткової мобілізації» різко зросла кількість охочих залишити країну.

Статті

Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Всі статті