У Червоному Хресті "поділяють розчарування" України, але не можуть пробитися до українських військовополонених

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що "розділяє розчарування" України, але не може "пробитися силою" до українських військовополонених, яких незаконно утримує РФ. Про це 14 жовтня повідомляє прес-служба МКЧХ.

"Ми поділяємо розчарування щодо відсутності доступу до всіх військовополонених, які утримуються в рамках міжнародного збройного конфлікту між росією та Україною. З лютого ми працюємо над тим, щоб отримати доступ для перевірки умов утримання та поводження з військовополоненими та інформування їхніх сімей про їхніх близьких. Ми змогли відвідати сотні військовополонених, але є ще тисячі тих, кого ми не змогли побачити", - йдеться у заяві.

При цьому організація "готова зараз і була готова раніше" відвідати колонію в Оленівці чи будь-яке інше місце, де тримають українських військових. Однак для цього у Червоному Хресті хочуть не лише доступу на рівні урядів, а й практичних домовленостей, які мають бути реалізовані на місцях.

"Ми не можемо отримати доступ силою до місця утримання під вартою чи інтернування, куди нас не допустили", – пишуть у МКЧК.

Зазначимо, що третя Женевська конвенція зобов'язує сторони міжнародного збройного конфлікту надавати Міжнародному Комітету Червоного Хреста негайний доступ до всіх військовополонених та право на їхнє відвідування, де б вони не утримувалися.

Нагадаємо, раніше голова Офісу президента Андрій Єрмак вимагав від Червоного Хреста відправити місію до колонії до Оленівки.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті