Україна екстрадувала шістьох чехів, заарештованих у справі фальшивих банкірів

10 травня поліція здійснила екстрадицію з України до Чехії шістьох чехів, заарештованих у середині квітня в Україні у справі чесько-української банди фальшивих банкірів. Про це повідомляє "Чеське радіо" з посиланням на агентство ČTK.

Поліція міста Градец Кралове, яка розслідує цю масштабну справу, очікує, що проти затриманих буде висунуто звинувачення в кількох злочинах. Про це ČTK повідомила прес-секретар регіональної поліції Магдалена Влчкова. Банду підозрюють у сотнях телефонних шахрайств із завданням збитків у десятки мільйонів крон.

У поліції вже заявили, що заарештованим у Чехії висунуто обвинувачення в участі в організованій злочинній групі, шахрайстві та несанкціонованому доступі до комп'ютерної системи і носіїв інформації.

Чеська поліція вже висунула обвинувачення 17 підозрюваним, троє з яких за рішенням суду взяті під варту. Якщо їх визнають винними, їм загрожує до 10 років позбавлення волі. Під час операції, узгодженої з чеською стороною, поліція України заарештувала 17 осіб.

За версією української поліції, шахрайство організував 40-річний українець. Колл-центр знаходився в Одесі. Дзвінки здійснювали громадяни Чехії, вербуванням яких у Чехії займалася 50-річна чешка. Ті, хто телефонував, представлялися співробітниками Чеського національного банку. Вони повідомляли жертві, що її рахунок зламаний, і необхідно перевести заощадження на "рятувальний рахунок". У деяких випадках зловмисники обманом змусили жертв встановити програму віддаленого адміністрування, отримуючи тим самим необмежений доступ до онлайн-банкінгу. Ошукані люди позбулися не тільки своїх заощаджень, а й грошей через нібито оформлені кредити.

Обвинувачені переказували гроші з рахунків потерпілих переважно на рахунки українців, які мешкають у Чехії, які, своєю чергою, знімали гроші в банкоматах і передавали їх далі.

За даними поліції, з жовтня 2022-го по жовтень 2023 року група вчинила понад 150 шахрайств, збитки від яких склали майже 30 млн крон (понад 1 млн євро). У поліції вважають, що їм ще належить довести сотні шахрайств, скоєних цією групою.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті