Платний виїзд чоловіків за кордон: «ніхто всерйоз не розглядає…»

Протягом останніх кількох тижнів в українському інформаційному просторі активно обговорюється законопроект авторства "слуги народу" Георгія Мазурашу, який передбачає дозвіл військовозобов'язаним під час військового стану виїжджати за кордон за умови гарантованої фінансової підтримки ЗСУ.

Найцікавіше – законопроект був зареєстрований понад рік тому, але лише зараз українські та російські ЗМІ, чиновники та політичні експерти почали активно його коментувати та обговорювати.

"Минулого тижня це стало темою номер один. Багато моїх знайомих писали мені, питали, коли закон уже набирає чинності і можна збиратися у відпустку за кордон. Телеграм-канали активно підхопили тему – напевно, тільки ледачий не написав про це. Про цю новину написали російські ЗМІ вже як про факт, що відбувся, начебто законопроєкт вже ухвалено. Деякі українські Телеграм-канали також не сильно розбиралися і видавали заголовки на кшталт "Скоро чоловіки зможуть виїжджати за гроші". А люди, які не розуміються на політиці, читають, пересилають один одному, вірять", – розповів "ОстроВу" киянин Михайло.

Сам Георгій Мазурашу відкрито критикує методи мобілізації в Україні та не соромиться у висловлюваннях.

"У нас, схоже, "мобілізацією здорового глузду" поки що мало пахне. Зате продовжує смердіти "рабовласницькою філософією". Тобто замість того, щоб системно працювати над підвищенням мотивації для тих, хто вже став і хто ще може потенційно стати на захист Батьківщини із зброєю в руках, совкові військові керівники продовжують робити ставку на кількість заради кількості і на заганяння в Армію погрозами і примусом. Головне, якщо відійти від совкового розрахунку на "не хочеш – змусимо", це реально дало б суттєвий комплексний позитивний ефект. Поки що маємо те, що маємо", – написав він у Facebook.

Тема виїзду за кордон військовозобов'язаних за гроші не є новою. Минулого року Кабінет міністрів анонсував можливість створення послуги "єВідрядження", за якою військовозобов'язані чоловіки змогли б перетинати кордон для поїздки у відрядження після сплати застави у розмірі 200 тисяч гривень. Цю ідею просував міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, але її "зарубали" військові.

Крім того, 2022 року радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусов пропонував відкрити можливість для чоловіків виїхати за межі України в обмін на страховий внесок у розмірі 3-5 тисяч доларів.

"У будь-якому випадку, тотальна заборона шкодить нам ще більше. Багато років саме кошти заробітчан рятували нашу економіку, і зараз це особливо важливо", – говорив він.

Жодна з цих ідей не була втілена, але дискусії на тему відкриття (або напіввідкриття) кордонів для військовозобов'язаних чоловіків не вщухають досі.

Скандальний законопроект

Законопроект №8029 про порядок виїзду громадян за кордон в особливий період на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України був зареєстрований у Верховній Раді 13 вересня 2022 року народним депутатом від "Слуги народу" Георгієм Мазурашу.

Згідно з пояснювальною запискою, головною метою документа є внесення до законодавства змін, які сприяють зменшенню кількості громадян, які не можуть заробити на себе та сім'ю, збільшенню фінансової підтримки ЗСУ, зміцненню економіки та обороноздатності держави, зниженню градуса соціально-економічної напруги.

Зокрема, виїзд за кордон під час воєнного стану може бути дозволений при виконанні таких умов:

  1. Потрібно відкрити рахунок в одному із державних банків України з гарантійним внеском не менше ніж п'ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Наразі це 13 400 гривень (прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня становить 2 684 грн). Кошти з цього рахунку не можна використовувати за межами України.
  2. Наявність документа про передачу банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов'язок щомісяця поповнювати рахунок ЗСУ на суму 2780 гривень (сума податків із мінімальної заробітної плати у 2023 році).

Крім того, чоловіки, які перебувають за кордоном, мають заплатити 25 890 гривень за кожен місяць перебування, щоб повернутися до України. Це стосується військовозобов'язаних, які залишили країну після 24 лютого 2022 року.

Незважаючи на те, що законопроект лежить в українському парламенті вже понад рік, він досі не був винесений на голосування навіть у першому читанні.

Ба більше, минулого року Комітет із питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував відхилити цей законопроект.

Голова підкомітету з питань соціального захисту прав ветеранів Комітету Анатолій Остапенко зазначив, що Адміністрація Державної прикордонної служби, Міністерство оборони України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Національна поліція України, Служба безпеки України не підтримують вищезазначений законопроєкт.

"Цим законопроєктом ми створимо зайву напругу у суспільстві та зайву дискримінацію", – заявила член Комітету Тетяна Циба.

Ініціатива народного депутата викликала бурхливу реакцію у ЗМІ та соцмережах. Не втримався навіть Секретар РНБО Олексій Данилов, який наприкінці жовтня 2023 року прокоментував цю ініціативу.

"Мені б дуже не хотілося, щоб можна було відкупитися від захисту нашої країни, тим більше що не всі люди мають гроші... Треба дуже уважно думати і розуміти, чим це може закінчитися... Щоб не трапилося так, що ті люди, які мають статки, будуть своїх дітей відправляти за гроші за кордон, а ті люди, які не мають статків, повинні йти захищати країну. Я розумію так, що це не зовсім справедливо", – сказав він.

Нардеп Мазурашу окремо звернув увагу на те, що секретар РНБО тільки зараз заговорив про законопроект.

"Цікаво, чому раптом через рік із хвостиком так масового заговорили про цей законопроект? Що "цілий Данилов" коментує його. Також, як видно з його коментарів, не орієнтуючись, що саме запропоновано в законопроекті, по суті. Бачте, пану Данилову здаються запропоновані зміни "несправедливими", тому що "не у всіх людей є гроші", тобто те, що купа людей в Україні ледве зводять кінці з кінцями, не мають грошей на елементарне, і при цьому їм усупереч Конституції заборонено виїзд за кордон (де вони могли б заробити на життя!), Данилова не дуже хвилює? Цікаво, з якої планети він звалився, що, значить, не в курсі, що у нас чимало громадян вже "відкупилися" і "купили собі право на виїзд", але за хабарі нечистим на руку, а не внесками на ЗСУ. Може, вони там "в долі", що так переживають, щоб люди не могли "вийти з рабства", сплачуючи на рахунок ЗСУ, а не хабарникам та схемникам?", – відповів йому нардеп.

Український політолог Олексій Голобуцький звертає увагу на те, що лінію фронту не скорочено, а українські бійці на передовій потребують ротації, відповідно дана ініціатива зараз може завдати більше шкоди.

"Я, якщо чесно, не знаю, як оцінювати подібну ініціативу. Державний демпінг цін на нинішні приватні послуги з виїзду? Визнання безсилля держави подолати корупцію в цій сфері та спроба "почесної капітуляції"? На тлі лише свіжого повідомлення про ефективне співробітництво харківського військкома (заробив понад $1,6 млн – у справах військкомів і навіть їхніх заступників завжди йдеться про десятки мільйонів грн), його заступника та голів ВЛК (суми заробітку поки не озвучені) із середнім прайсом за довідку $8000 – ідея начебто справді гідна. Хто хоче – все одно поїде, але зараз збагачує окремих корупціонерів, а збагачуватиме ЗСУ. З іншого боку, лінію фронту нам ніхто не скорочував. І те, що окупант тепер частково змушений насипати ЗСУ північнокорейським сміттям, ніяк не применшує загальних обсягів артилерійських та інших атак ворога. Наші бійці потребують ротації – організми не витримують, навіть якщо психіка добре тримається. І як цю ротацію забезпечувати, коли всі за 350 доларів рвуться до Європи чи далі? Як дивитися у вічі дружин, батьків та дітей бійців, які перебувають на фронті вже більше року?”, – вважає він.

Інші ініціативи

Народний депутат Мазурашу відзначився й іншими "мобілізаційними ініціативами". Наприклад, у серпні 2023 року він зареєстрував законопроект № 9566, згідно з яким пропонується військовозобов'язаних, які не бажають воювати, залучати до громадських робіт та відновлення країни.

Документ передбачає можливість відмовитися від служби з особистих чи релігійних переконань. Ті, хто напише заяву про небажання йти воювати, буде залучено до робіт оборонного характеру (норма не поширюється на громадян, які офіційно працевлаштовані чи провадять підприємницьку діяльність).

"Це реалістичний, мудрий і прагматичний підхід, який неминуче дасть комплексний позитивний ефект і дозволить нам бути сильнішими у протистоянні проти рашистської агресії. У народі це називають "мобілізацією здорового глузду", – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Він також відреагував на ініціативу "слуги народу" Федора Веніславського, який пропонує скасувати відстрочку від мобілізації для українців, які у віці 30 років і більше вирішили здобути другу вищу освіту. Відповідний законопроект № 9672 вже зареєстрований, але поки що зависнув на розгляді у комітетах.

Георгій Мазурашу зареєстрував альтернативний документ, який пропонує не позбавляти відстрочки студентів, чия вища освіта потрібна для відновлення української економіки.

У березні 2023 року він зареєстрував законопроект №9075, який дає можливість українським студентам-чоловікам іноземних вишів та іншим категоріям громадян, які не підлягають мобілізації в особливий період, вільно виїжджати за кордон.

Співрозмовник "ОстроВа" у монобільшості запевнив, що практично всі ініціативи нардепа Мазурашу можна вважати свідомо провальними і не звертати на них увагу.

"Не читайте ви ці, вибач господи, ініціативи. Вони спрямовані лише на піар конкретної людини. Він взяв на себе таку роль, змиріться з цим. Ніхто всерйоз не розглядає його ініціативи. Жоден комітет не дав позитивної відповіді, до зали також нічого не було винесено. На жаль, у нас народний депутат може подати законопроект хоч про те, що земля є пласкою, а світом правлять інопланетяни. Інша справа – чому про це так активно говорять, це вже сигнал для всіх нас. Проблема з мобілізацією є, і погано, що у нас про це говорять популісти, а не перші особи країни", – зазначило джерело.

"Осідлав" тему мобілізації й екс-радник Офісу президента Олексій Арестович. Практично у кожному своєму інтерв'ю він критикує нинішню систему призову та прогнозує посилення мобілізації. Щоправда, він просуває і свою "формулу".

 Екс-радник ОП каже, що військовозобов'язаних чоловіків призовного віку потрібно випускати за кордон, але з умовою повернення у разі призову.

"Він підписує у військкоматі зобов'язання, як тільки його належним чином сповістять, що він має повернутися – повертається до країни у триденний термін або протягом тижня. Я думаю, цього достатньо, щоб приїхати з будь-якої точки світу. Якщо він цього не робить, ми його чесно попереджаємо як держава, що він ущемляється в цивільних правах, тобто вважається ухилянтом і стає на спеціальний "червоний" облік. Що з ним потім робити після війни – вирішуватимемо. Треба буде дивитися, скільки таких людей. Якщо їх буде два мільйони, це одна політика, якщо їх 20 тисяч, зовсім інша”, – каже Арестович.

Якщо чоловікові необхідно виїхати за кордон на довгий термін, екс-радник ОП пропонує затребувати надання відповідних документів. Наприклад, якщо чоловік їде на 45 днів, він повинен надати довідку про навчання, лікування, необхідність бути з сім'єю, спортивні змагання, бізнес-потреби тощо. Пакет документів має бути простим, а список поважних причин вичерпним.

Для громадян, які працюють за кордоном та мають довгострокові контракти, наприклад, для моряків, потрібно розглянути окремі умови. За словами Арестовича, таким чином, в Україні можна частково забезпечити відкриті кордони та свободу для військовозобов'язаних чоловіків.

При цьому Олексій Арестович припускає, що будуть чоловіки, які виїдуть за кордон і не повернуться до України. Однак, за його словами, їхня кількість не буде критичною.

"Я не думаю, що це буде масова втеча. Навіть якщо 50 чи 100 тисяч не повернеться. Значить, ці люди обрали іншу долю. І тоді постає питання, а навіщо вони нам потрібні такі в Україні? Чисто історично, навіщо нам люди, не охочі її захищати. Але все це спрацює лише комплексно", – розповів екс-радник ОП.

За його словами, перед тим, як частково відкривати кордони, необхідно виправити мобілізаційну кадрову політику у Збройних силах.

Про необхідність відкрити кордони кажуть і представники опозиції. Так, народний депутат Володимир Ар'єв ("Європейська солідарність") пропонує відкрити кордони "під офіційну заставу".

"Закриті кордони для чоловіків – від недовіри влади до власних громадян. Апріорі вважається, що купа народу втече. Впевнений, що це не так – більшість залишиться, але втікачів буде достатньо. Щоправда. Але багато тих, хто реально хотів втекти, вже це зробили – корупційних лазівок через "Шлях" та інші дозволи було і залишається більш ніж достатньо – за суму від 5000 доларів "вирішують" все і всюди. Корупціонери на кшталт слуги Трубіцина та екс-міністра Степанова, близькі до влади персони на кшталт Портнова – всі поїхали без проблем”, – вважає він.

Нардеп від "ЄС" вважає, що оскільки війна може тривати довго, заборона на виїзд на тривалий час створюватиме в суспільстві додаткову напругу.

"Тому я бачу зараз один вихід – виїзд під офіційну заставу. Нехай буде спочатку за великі кошти, які перейдуть до бюджету у разі неповернення. Не до кишень чиновникам, як зараз, а до бюджету. Цей крок принаймні дозволить чоловікам відвідувати сім'ї за кордоном, продовжувати підприємницьку діяльність тощо. Рішення в руках Офісу президента і Кабміну, якщо у них буде політична воля. Поки що є лише суцільні заборони", – пропонує Ар'єв.

Співрозмовник "ОстроВа" у команді президента вважає, що всі ці ініціативи є частиною підготовки до передвиборчої кампанії, коли б вона не розпочалася.

"Вони намагаються зайняти свою нішу, намацати теми, які хвилюють людей. Мобілізація та заборона на виїзд за кордон - ідеальний сегмент. Це поки що роздмухують окремі нардепи, блогери та експерти. Але тій же "Європейській солідарності" важко буде пропонувати відкрити кордони, у них трохи інший електорат – можуть не зрозуміти. Той же нардеп від "ЄС" Олексій Гончаренко активно закликає владу до демобілізації військових, а їх треба кимось заміняти. Інша справа – Арестович, він поки що намацує свій електорат і пробує все потроху. Потрібно розуміти, що мобілізація зараз у руках військових, і вони не звертають увагу на всю цю метушню", – зазначив він.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті