Допомога від міжнародних організацій для ВПО стала більшою: як оформити виплати

Поки український уряд посилює правила отримання виплат на проживання внутрішньо переміщеним особам, міжнародні гуманітарні організації з 1 жовтня збільшують розмір багатоцільової грошової допомоги. Тепер переселенці та постраждалі від війни українці зможуть отримувати 3600 гривень замість раніше виплачуваних 2200 грн.

Багатоцільова грошова допомога – це вид допомоги, яку гуманітарні організації надають потерпілому від війни населенню України для забезпечення мінімальних життєвих потреб, включаючи продукти харчування, засоби гігієни, одяг та прості предмети домашнього вжитку. Ця допомога не призначена для ремонту житла. Вона спрямована на те, щоб сім'ї жили гідно та могли задовольняти свої нагальні потреби.

Міжнародна організація з міграції (МОМ), Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН), Естонська рада у справах біженців та інші організації вже заявили про збільшення виплат.

Якщо раніше допомогу можна було оформити через онлайн-сервіс "є-Допомога", то зараз він не приймає нових заявок.

"Перший етап прийому заявок на виплату грошової допомоги від міжнародних організацій завершено. Наразі громадянами України подано понад 10 000 000 заявок, у зв'язку з чим тимчасово припиняється збір заявок на платформі. На жаль, ресурси міжнародних організацій обмежені, саме тому Мінсоцполітики додає максимальні зусилля для збільшення кількості міжнародних організацій, що можуть надати грошову допомогу українцям, які постраждали від війни. Після підтвердження готовності фінансової підтримки з боку міжнародних організацій прийом заявок буде відновлено", – йдеться у повідомленні, яке розміщено на сервісі.

Незважаючи на те, що міжнародні організації продовжують приймати заявки та виплачувати допомогу потерпілим від війни українцям, сервіс "є-Допомога" так і не почав оформлювати виплати.

Допомогу можна оформити безпосередньо через міжнародні організації (офіси та онлайн).

"Ми залишилися незадоволені, як Міністерство соціальної політики організувало процес передачі даних безпосередньо в організації, які надають допомогу. Тому вирішили цю взаємодію тимчасово припинити, доки не буде нормально налагоджений процес. Нам простіше безпосередньо працювати з людьми. У нас є своя база, куди входять дані більшості міжнародних організацій, які надають допомогу. Там все чітко, швидко і без бюрократій. Що стосується сервісу "є-Допомога", то ідея виявилася гарною, але реалізація змушує бажати кращого", – розповіло "ОстроВу" джерело в одній із міжнародної організації, яка надає допомога українцям.

"ОстроВ" розбирався, як можна оформити нову допомогу від міжнародних гуманітарних організацій.

Допомога від МОМ

З 1 жовтня 2023 року в Україні запроваджено нову суму виплат багатоцільової допомоги від Міжнародної організації з міграції у розмірі 3600 гривень на місяць. Такі виплати будуть проводитись протягом трьох місяців.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій зазначають, що ця зміна відбулася у відповідь на зворотний зв'язок від людей в Україні, які отримують багатоцільову грошову допомогу: вони відзначали, що попередня сума (2200 грн) недостатня для покриття їхніх базових потреб, а також у зв'язку зі зростанням цін у країні. Цей процес перегляду буде регулярним, з коригуванням відповідно до значних цінових змін.

Зазначається, що українці, які реєструються після 1 жовтня 2023 року, зможуть претендувати на збільшену суму. Для тих, хто зареєструвався до цієї дати, сума переказу становитиме 2200 гривень.

Пріоритетною категорією для отримання виплат від МОМ визначено осіб з інвалідністю, зокрема серед внутрішньо переміщених осіб. Також для отримання допомоги було визначено такі категорії:

- самотні матері/батьки, які отримують допомогу на дітей;

- одержувачі допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами;

- особи з інвалідністю;

- сім'ї з двома і більше дітьми;

- пенсіонери віком понад 65 років.

Щоб отримати грошову допомогу, необхідно особисто зареєструватись у МОМ. Наразі триває реєстрація для отримання грошової допомоги у Харківській області.

Для отримання додаткової інформації щодо програми багатоцільової грошової допомоги від МОМ можна звернутися на гарячу лінію:

  • (095) 106-55-55 (безкоштовно тільки для Vodafone);
  • (096) 106-55-55 (безкоштовно лише для Київстар);
  • 0800210555 (безкоштовно для всіх операторів).

Допомога від ООН

Українці також можуть оформити фінансову допомогу від Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН). З 1 жовтня 2023 року виплати для українців збільшились до 3600 гривень.

На допомогу можуть претендувати:

- ті, хто став переселенцем після 24 лютого 2022 року;

- хто постраждав внаслідок бойових дій у таких областях, як Донецька, Дніпропетровська, Одеська, Запорізька, Харківська, Чернігівська, Сумська, Миколаївська, Херсонська;

- українці, які повернулися до своїх місць постійного проживання після вимушеного переміщення.

Також умовою участі у програмі є приналежність до категорії вразливості:

- сім'я, яка має лише одного з батьків (або батько, або мати) з одним або більше дітьми віком до 18 років або з особами похилого віку (55 років і старше);

- сім'я, яку очолює один одинокий або кілька одиноких людей похилого віку (55 років і старше) або літня людина з однією дитиною або декількома дітьми віком до 18 років;

- сім'я з однією або декількома особами з особливими потребами (інвалідність, хронічні захворювання тощо);

- прийомні сім'ї, які займаються дітьми без супроводу та дітьми, розлученими з батьками (документально підтверджено).

На нові виплати можуть претендувати лише ті, хто раніше не отримував грошової допомоги від УВКБ ООН та інших організацій.

"Гуманітарні організації координують зусилля, щоб сім'ї/окремі особи не отримували допомогу кілька разів або від різних партнерів", – наголошують в організації.

Крім того, для отримання міжнародної допомоги щомісячний дохід має становити менше ніж 5 400 гривень на одного члена сім'ї.

Сума допомоги базується на сумі мінімального споживчого кошика та становить 3600 грн на особу протягом трьох місяців. Але є нюанси:

- ті, хто реєструвався на отримання допомоги з 1 по 30 вересня 2023 року, отримають виплати у розмірі 2200 грн для кожного члена домогосподарства на 3 місяці,

- ті, хто зареєструється на отримання допомоги з 1 жовтня до кінця 2023 року, отримають виплати у розмірі 3600 грн для кожного члена домогосподарства на 3 місяці.

Для оформлення допомоги потрібно пройти співбесіду з партнером УВКБ ООН – благодійним фондом "Право на захист" у центрах реєстрації.

Крім того, для кожної області створено окремий інформаційний Телеграм-канал, де можна відстежувати корисну інформацію про програму, режим роботи пункту, а також виїзди мобільних груп.

"Лише особи, які задовольняють критеріям, будуть включені до програми багатоцільової грошової допомоги. Навіть якщо деякі особи не відповідатимуть критеріям для отримання грошової допомоги, всі ВПО матимуть право на отримання безкоштовної юридичної та психосоціальної допомоги", – кажуть в УВКБ ООН.

Під час співбесіди мусять бути присутніми всі члени сім'ї.

Для сімей, членами яких є маломобільні люди, які не можуть прибути до пункту реєстрації, допускається реєстрація за оригіналами документів (при наданні медичної довідки, що підтверджує їх стан здоров'я).

Список необхідних документів:

1) національний паспорт чи інші документи, що засвідчують особу;

2) довідка ВПО (за наявності);

3) податковий номер (необхідний для виплати допомоги);

4) свідоцтво про народження дітей (за наявності);

5) гривнева банківська картка головного заявника (необхідна для виплати допомоги);

6) посвідчення/медична довідка у разі інвалідності або хронічного захворювання (за потреби);

7) будь-які інші документи, що підтверджують належність до категорії вразливості (довідки, витяги тощо).

"УВАГА: Нам не потрібний ваш код CVV (тризначний код на банківській карті). Співробітники фонду не повинні його вимагати", – зазначають в організації.

Вся сума відразу за три місяці буде перерахована главі домогосподарства (визначеного при реєстрації на допомогу) одним із наступних шляхів:

  1. Шляхом переказу на банківський рахунок, який ви позначите.
  2. Через Western Union (для тих сімей, які не мають банківського рахунку).
  3. Через мобільний додаток та систему грошових переказів (Vibrant). Для цього потрібно буде скачати програму Vibrant і створити там обліковий запис.

Крім того, Благодійний фонд "Право на захист" у партнерстві з УВКБ ООН проводить збирання даних щодо отримання грошової допомоги на оренду житла.

Зазначимо, що ця програма діє лише у Київській, Черкаській та Кіровоградській областях.

ЇЇ метою є підтримка сімей ВПО після вимушеного переміщення та сприяння їх інтеграції. Допомога передбачає відшкодування вартості оренди житла сім'ї протягом шести місяців.

 До програми можуть бути віднесені сім'ї ВПО, які були змушені переїхати після 24 лютого 2022 року, які ще не отримували цільової грошової допомоги на оренду житла від міжнародних організацій, а також належать до однієї з наступних категорій населення:

- проживають у місці компактного поселення та готові продовжувати оренду житла після завершення програми;

- мешкають у місці компактного поселення, яке збираються розформувати;

- перебувають під ризиком виселення/втрати орендованого житла.

Для подання заявки потрібна особиста присутність усіх членів сім'ї у пункті збору даних. Для сімей, членами яких є маломобільні люди, що не можуть прибути до пункту збору даних, дозволено подати заявку з оригіналами документів та наданні медичної довідки, що підтверджує стан здоров’я.

Якщо виникнуть питання щодо оформлення фінансової допомоги від УВКБ ООН, можна звернутися на гарячу лінію за номером: 0 800 307 711 (пн-пт 09:00-18:00) або на електронну пошту [email protected]

Також працює гаряча лінія БФ "Право на захист": 0800750104 (пн-пт 09:00-18:00).

Естонська рада у справах біженців

Українці, які постраждали від війни, можуть отримати виплати у розмірі 3600 гривень на одну особу від Естонської ради у справах біженців. Допомога виплачується протягом 3 місяців.

"У зв'язку з великою кількістю звернень інформуємо, що повторно подати заяву на отримання багатоцільової грошової допомоги ви можете через шість місяців після отримання попередньої виплати", – зазначають в організації.

Пріоритет отримання фінансової допомоги надається найбільш вразливим категоріям населення.

Програма грошової допомоги розрахована на підтримку мешканців у таких областях: Запорізька, Донецька, Луганська, Харківська, Херсонська, Миколаївська.

Крім того, протягом цього зимового сезону організація надає фінансову допомогу на опалення (для придбання твердого палива, такого як вугілля, дрова, брикети чи пелети або для оплати газового опалення) домогосподарствам, які мешкають у сільській та приміській місцевості, які стикаються з труднощами покриття своїх потреб у опаленні взимку. Сума грошової допомоги на опалення складає 17500 гривень на домогосподарство за весь сезон.

Щоб отримати допомогу, необхідно:

  1. Подати заявку за номером: (067) 105-28-03 (з понеділка до середи з 09:00 до 12:00).
  2. Заповнити онлайн-форму 
  3. Очікувати, доки ваша заявка буде оброблена.

Міжнародні організації зазначають, що вся гуманітарна допомога надається безкоштовно без необхідності внесення будь-яких передоплат.

Останнім часом почастішали випадки шахрайства, пов'язаних із можливістю отримання матеріальної допомоги для внутрішньо переміщених осіб, тому варто бути особливо обережними. Адже замість отримання матеріальної допомоги можна втратити свої кошти.

Основні рекомендації зводяться до того, що потрібно довіряти лише офіційним ресурсам, не переходити за підозрілими посиланнями, не вводити реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах, у разі помилкового введення даних на шахрайському вебсайті – негайно заблокувати платіжну картку.

Допомога від держави

Щодо допомоги від держави для внутрішньо переміщених осіб, то її розмір залишається незмінним: 3000 грн для осіб з інвалідністю та дітей (до 18 років); 2000 грн – для інших осіб.

Щоправда, якщо раніше грошова підтримка переселенцям надавалася безстроково і без додаткових умов, то тепер до уваги береться майновий стан сім'ї.

11 липня Кабінет міністрів ухвалив постанову № 709 "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для переселенців.

Основне нововведення полягало в тому, що починаючи з 1 серпня 2023 року виплати не продовжилися особам, які:

– перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні чи реабілітації, доглядала хвору дитину, оздоровлювала дитину та ін.);

- повернулися в покинуте місце проживання.

Крім того, з 1 вересня 2023 р. виплати були припинені тим переселенцям, які з моменту ухвалення цієї постанови:

– придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни;

– придбали на суму понад 100 тис грн земельну ділянку, квартиру, будівлю (крім житла, одержаного за рахунок державного чи місцевого бюджету);

– мають на депозитному банківському рахунку кошти загальною сумою понад 100 тис грн;

– придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій чи придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис грн;

- мають у власності житло, розташоване на інших територіях (але не тих, де ведуться активні бойові дії або які окуповані), якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім'ї;

– знаходяться на повному державному утриманні у будинку дитини, дитячому будинку, дитячому будинку-інтернаті, психоневрологічному інтернаті, будинку-інтернаті для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, спеціальному будинку-інтернаті системи соціального захисту населення, школі-інтернаті, установі спеціалізованої освіти військового ( військово-спортивного) напряму;

– відбувають покарання у місцях позбавлення волі.

Щоправда, невеликі послаблення для перевірок переселенців можуть прийняти вже найближчим часом. Зокрема, йдеться про терміни фізичної ідентифікації одержувачів пенсійних та соціальних виплат у "Ощадбанку", які можуть бути продовжені ще на три місяці – до 31 березня 2024 року. Це стосується внутрішньо переміщених осіб, які взяті на облік до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

"Не можна допустити, щоб внутрішні переселенці були позбавлені належних їм пенсій чи соціальних виплат від держави. Тому ми маємо продовжити термін для проходження ідентифікації одержувачами таких виплат, щоб вони встигли це зробити", – зазначила віце-прем'єрка Ірина Верещук.

Найближчим часом проєкт відповідних нормативних змін має бути винесений на розгляд уряду.

Статті

Світ
28.05.2024
08:27

«Якщо Путін захоче повернути Януковича на царство, все можливо». Російські ЗМІ про Україну

Усім відомо, що термін його легітимності як президента не закінчився, а був перерваний державним переворотом в Україні. Появу Януковича в розпал переговорів Путіна і Лукашенка не змогли проігнорувати навіть українські політики, які почали просто...
Донбас
26.05.2024
18:29

Ближче ніж на 100 метрів до кордону з Росією наближатися заборонено. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу іноді з гордістю, іноді з натяком на сум визнавали, що анексовані території «ДНР/ЛНР», які РФ всупереч міжнародному праву чомусь називає «повноправними суб'єктами Федерації», як і раніше, російські можновладці...
Країна
25.05.2024
12:00

Посилення мобілізації у дії: що змінилося після 18 травня

"...Поки перебував у ТЦК, наслухався багато історій про те, як людям виписували повістки на блокпостах, у метро, ​​на ринку, був один чоловік, якому виписали повістку прямо біля реєстратури в поліклініці",
Всі статті