Чверть території України забруднено вибухонебезпечними предметами - МВС

Мінами та вибухонебезпечними предметами забруднено 25% території України і найбільш щільно заміновано деокуповані регіони. Про це в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заявив голова МВС Ігор Клименко.

За його словами, стабілізаційні заходи у звільнених від загарбників регіонах починаються саме з розмінування. Однак що довше тривала окупація, то більше на цих територіях вибухонебезпечних предметів.

Відповідаючи на запитання, скільки часу знадобиться для очищення території нашої держави, Клименко сказав: "Складне питання, бо поки тривають бойові дії, спрогнозувати неможливо. Особливо у прифронтових регіонах".

"От очистимо ми якийсь населений пункт, визначимо його безпечним, а потім знову обстріл. І все, починаємо спочатку. Тому тут багато умовностей зараз. Тим паче, що досі знаходимо в землі снаряди ще Другої світової", - додав міністр.

Він зазначив, що за два роки фахівці ДСНС уже виявили та знищили понад 780 тис. вибухонебезпечних предметів, але роботи з розмінування вдосталь на роки. При цьому Україні бракує саперів.

"У структурі МВС близько 2 тис. саперів. Це і в ДСНС, і в Нацполіції та Національній гвардії. Плануємо збільшити їхню кількість до 2800", - сказав Клименко.

Триває навчання саперів: за минулий рік було підготовлено майже 1000 фахівців із розмінування.

Для очищення територій ДСНС щоденно залучає близько 400 одиниць різної техніки. Працюють 37 машин механізованого розмінування. Для пришвидшення процесу очищення територій необхідно ще щонайменше 30 таких машин та спецтранспорт.

Нагадаємо, раніше у ДСНС заявили, що в Україні потенційно заміновано 156 тис. км² території. 

Як повідомлялося, на Донеччині планують загалом розмінувати 61,5 тис. гектарів сільгоспземель. 

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті