На Донеччині планують загалом розмінувати 61,5 тис. гектарів сільгоспземель

У Донецькій області планують загалом розмінувати 61,5 тис. гектарів сільгоспземель, з них у 2024 році – 12,8 тис. Для цього вже залучені три недержавні оператори з протимінної діяльності. Про це сказала на брифінгу заступниця директора Департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА Олена Рибакова, - повідомляє Укрінформ.

«Донецька ОВА разом з адміністраціями населених пунктів сформувала перелік сільськогосподарських полів, які потребують обстеження на наявність вибухонебезпечних предметів та подальшого розмінування. В цей перелік включені ділянки, які розташовані на відстані не ближче 20 км і далі від лінії бойових дій. Наразі визначено 61,5 тис. гектарів таких сільгоспземель, які можна розмінувати», - сказала Рибакова.

Вона зазначила, що цього року можуть розмінувати 12,8 тис. гектарів, які поділені на три черги.

Перша черга - ділянки, де мала ймовірність замінування. «Наприклад, на деокупованих територіях. Тобто, може після обстеження виявлять, що там немає мін, і одразу ці ділянки можна повертати в сільськогосподарський обіг», - уточнила заступниця керівника департаменту.

Друга черга - там, де така ймовірність середня, а третя – де точно є міни, забруднення і роботи з розмінування будуть складніші і займуть більше часу.

«В першу чергу розмінування включено 4,3 тис. гектарів, це 19 сільгосппідприємств у восьми громадах. У другу чергу - 3,2 тис. гектарів, це сім підприємств в шести громадах. І в третю чергу - 5,3 тис. гектарів, це вісім сільгосппідприємств у трьох громадах. Це те, що заплановано на 2024 рік», - поінформувала посадовець.

Вона додала, що для проведення обстеження сільгоспземель на Донеччині залучені недержавні оператори з протимінної діяльності: ТОВ «Д. МАЙНІНГ. СОЛЮШНЗ», представництво БФ «ХАЛО ТРАСТ Україна» і Благодійний фонд Швейцарський з протимінної діяльності.

«Між цими операторами були поділені громади, на яких буде проводитись обстеження. Вони вже почали обстеження і розмінування. Метою є недопущення травмування та загибелі працівників аграрних підприємств під час проведення польових робіт», - сказала Рибакова.

Вона уточнила, що ті ділянки в області, які заміновані в оборонних цілях, не враховуються і питання військового розмінування наразі не стоїть. Будуть розміновувати тільки в тилу, на деокупованих територіях, де є заміновані ділянки, які залишились від ворога.

У повідомленні нагадується, що в Донецькій області з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну постраждали 242 агропромислових підприємства, їх збитки склали 4,9 млрд грн. Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту, яка становить близько 300 км.

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті