ЄС заборонив на своїй території чотири російських видання

Рада ЄС погодила рішення, яке забороняє мовну діяльність для чотирьох російських видань. Про це повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена на сайті Європейської ради.

«Рада ЄС сьогодні вирішила призупинити мовлення в Європейському Союзі для ще чотирьох медіа-видань, які поширюють та підтримують російську пропаганду та агресивну війну Росії проти України: Голос Європи, РІА «Новости», «Известия» та «Российская газета»», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, згадані видання знаходяться під постійним прямим або непрямим контролем керівництва Російської Федерації та слугували важливим інструментом у просуванні пропагандистської інформації, підтримували агресивну війну Росії проти України, та сприяли дестабілізації ситуації у сусідніх країнах.

Відповідно до положень Хартії з фундаментальних прав, обмеження на діяльність згаданих видань, що передбачені прийнятим сьогодні рішенням Ради ЄС, не заборонятимуть цим медіа та їх персоналу діяльність на території ЄС, наприклад, у пошуку інформації або підготовки інтерв’ю, але водночас мовлення та поширення інформації згаданих видань на території ЄС не дозволяється.

«Російська Федерація проводить системні міжнародні кампанії медійних та інформаційних маніпуляцій, втручання та серйозне викривлення фактів з метою виправдати та підтримати повномасштабну агресію проти України та поширити свою стратегію з дестабілізації на сусідні країни, на ЄС та на його країни-члени», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, як зазначається в оприлюдненій інформації, така пропаганда, інформаційні маніпуляції та дії із зовнішнього втручання постійно та цілеспрямовано здійснюються проти Української держави та її громадян. Іншими цілями такої пропаганди є європейські політичні партії, особливо в період виборів, демократичні інституції ЄС та його країн-членів. Російські інформаційні маніпуляції спрямовуються проти представників громадянського суспільства, пошукувачів притулку, національних та гендерних меншин у самій Росії.

Як повідомлялося, у висновках Європейської ради від 21-22 березня 2024 року лідери ЄС підтвердили тверду підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, а також її законне право на захист від російської агресії.

Від початку російського вторгнення в Україну ЄС застосував проти Росії 13 пакетів індивідуальних та економічних секторальних санкцій, з метою зменшити спроможність Росії до ведення загарбницької війни проти України. Зокрема ЄС застосував обмежувальні заходи проти таких інструментів російської державної пропаганди, як Russia Today та Sputnik, а також проти ключових російських пропагандистів.

Статті

Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Світ
13.06.2024
08:28

"Якщо війна йтиме так, як зараз, очевидно, що Україна програє". Огляд західних медіа

Тоді в майбутньому Росія розв'яже війну. Росія воюватиме з українськими технологіями, українськими солдатами, з іншого географічного положення. Тоді ми будемо у 1939 році. Зараз ми у 1938.
Луганськ
12.06.2024
11:23

Екологічна катастрофа, невідворотність покарання для колаборантів та проблеми луганських підприємців: больові точки Луганщини очима Артема Лисогора

Менше 50 – НЕ тисяч, а ОСІБ. Те, що кількість мешканців вільної території Луганщини обчислюється не ТИСЯЧАМИ ОСІБ, а ОСОБАМИ, складно пояснити навіть колегам-журналістам з інших частково окупованих регіонів України. Бо в це важко повірити...
Всі статті