Видану у Великій Британії антологію з текстами українських письменників присвятили Вікторії Амеліній

У Великій Британії надрукували антологію за участі українських письменників Writing Under Fire: Poetry and Prose from Ukraine and the Black Country ("Писати під вогнем: Поезія і проза з України та Блек-кантрі"). Книжка присвячена пам'яті загиблої письменниці Вікторії Амеліної. Про це повідомляє "Читомо" з посиланням на сайт видавництва.

"У цій унікальній збірці українські письменники розмірковують про війну Росії проти їхньої країни, щоб зрозуміти вплив терору і травм, які вона завдає", — йдеться в анотації.

До книги потрапили твори:

  • Галини Крук;
  • Ігоря Павлюка;
  • Богдана Коломійчука;
  • Роксолани Жаркової;
  • Людмили Таран;
  • Ростислава Мельникова;
  • Дмитра Семчишина;
  • Івана Андрусяка;
  • Тетяни Белімової;
  • Вікторії Амеліної.

Крім того, у виданні містяться твори британських письменників.

"Вони ведуть розмову з колегами, чия творчість пов’язана з Блек-кантрі у Великій Британії. Розгортається транскультурний діалог, який будує літературний міст із метою підтримки України", — додають у видавництві.

Двадцять один твір використовує широкий спектр форм і стилів, а також літературних жанрів, включно з фольклором і казками, щоб дати голос жахливій ситуації. Разом вони протестують проти нелюдськості та несправедливості того, що робиться з незалежним народом.

Англійською мовою тексти переклали Ніна Мюррей і Віталій Чернецький. На обкладинці книги — фотографія Тесси Постуми де Бур.

Книжку упорядкували Себастьян Ґрос, Кармел Дуган, Софія Філоненко та Керрі Гедлі-Прайс. Її видало видавництво Jetstone.

Видання презентували 3 лютого на Вулвергемптонському літературному фестивалі у Великій Британії.

Кошти від продажу підуть на відбудову Бердянської бібліотеки, яку росіяни розграбували та спалили, а також на відновлення її фондів.

"Завдяки таким книгам світ чутиме наш, український голос, знатиме правду про цю жорстоку і злочинну російську війну", — написала професорка кафедри філології УКУ Софія Філоненко.

Статті

Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Всі статті