У Мінсоцполітики стурбовані тим, що не всі вантажі доїжджають до ЗСУ

Державна митна служба зафіксувала понад 3000 випадків, коли гуманітарна допомога, зокрема товари подвійного призначення, не доїхала до військових частин. Про це в ефірі телемарафону заявив заступник міністра соціальної політики України Назар Танасишин, пояснюючи необхідність змін у правилах реєстрації та обліку гуманітарної допомоги під час воєнного стану.

Уряд вирішив з 1 грудня почати впровадження електронної системи гуманітарної допомоги, завдяки якій можна буде сформувати декларацію, а потім подати звіт про розподіл допомоги.

Вона буде не обов'язковою до квітня 2024 року, але Мінсоц закликає використовувати її одразу.

"Митниця недавно виявила понад 3000 порушень – недовезення гуманітарної допомоги до військових частин. Це величезна кількість гуманітарної допомоги. Ми відстежуємо, що з 3500 гарантійних листів, які подавались на митницю, аби підтвердити необхідність ввезення товарів подвійного призначення, не підтвердженими залишились 2500. Ми не знаємо, куди ці товари потрапили після перетину кордону", – сказав Танасишин.

Електронна система також покликана унеможливити випадки, коли гуманітарну допомогу завозять від імені благодійних фондів без їхнього відома, тому що теперішні паперові декларації дозволяють вписати отримувачем будь-кого.

Нагадаємо, з 1 грудня 2023 року зміниться порядок митного оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога.

Як повідомлялося, СБУ затримала на Волині двох митників, які вимагали хабарі за імпорт товарів в Україну. 

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті