Московський суд кинув за ґрати правозахисника Орлова за статтю про фашизм

У Москві 27 лютого суд оголосив вирок правозахиснику Олегу Орлову за "дискредитацію" російської армії. Йому призначили 2 з половиною роки колонії, - повідомляє Телеграм-канал "Настоящее время".

Напередодні в дебатах держзвинувачення запросило для Орлова 2 роки і 11 місяців колонії, захист наполягав на виправданні. Правозахисник під час засідання провину не визнав, відмовився давати свідчення і допитувати свідків.

Перший розгляд справи закінчився штрафом, але Мосміськсуд скасував вирок і повернув справу до прокуратури, яка, додавши до обвинувачення обтяжувальну ознаку за мотивом "ворожнечі та ненависті до військовослужбовців", направила справу на другий розгляд.

Приводом для кримінального переслідування Орлова став пост у Facebook від 14 листопада 2022 року з перекладом його статті для французького видання Mediapart "Вони хотіли фашизму, вони його отримали".

До суду підтримати Орлова, серед інших, прийшли представники посольств Чехії, Польщі, США, Великої Британії, Німеччини, Португалії, Нідерландів, Франції, Люксембургу, Австрії, Австралії, Латвії, Швеції, Бельгії, Іспанії та посол ЄС у РФ. 

Орлов - член російської Ради з прав людини у 2004-2006 роках, був співголовою правозахисного центру "Меморіал". Брав участь у переговорах із терористами під час захоплення в Будьонівську заручників влітку 1995 року, а пізніше став добровільним заручником, щоб бойовики звільнили захоплених людей.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті