Українські пенсії в окупації: хто на цьому заробляє?

Попри непрацюючу на тимчасово окупованих територіях українську банківську систему Київ продовжує нараховувати виплати пенсіонерам, які там проживають. Більше того, існують сумнівної легальності механізми з переведення в готівку українських пенсій.

Декілька пенсіонерів, які проживають в окупації, розповіли "ОстроВу", що питань із зарахуванням пенсій та інших соціальних виплат немає. Головна проблема полягає в тому, щоб отримати ці гроші на руки.

"Гроші приходять на рахунок тому, хто встиг оформити українську банківську картку. Це легко перевірити в особистому кабінеті. Хтось усе сам налаштував, комусь допомагають діти навіть з підконтрольної території. Способи є. Люди пристосувалися. Але ж ви розумієте, тут не приймають українські банківські картки, у магазині не розплатитися, готівкою їх не зняти. Здавалося б, критична ситуація. Але і тут знайшли вихід", – розповіла пенсіонерка Марія К., яка мешкає у Маріуполі.

Чи варто говорити, що для багатьох пенсіонерів, які з різних причин залишилися жити в окупації, українська пенсія – це спосіб виживання. Наприклад, Марія залишилася в зруйнованому росіянами місті, щоб доглядати за лежачим братом. Їй важко дивитися на те, на що перетворюється її рідний Маріуполь, але іншого виходу вона не знайшла.

"Інакше він (брат, – ред.) просто помер би на самоті. Він нетранспортабельний", – констатує Марія К.

Місцевої пенсії жінці не вистачає на життя. За її словами, щомісячні виплати становлять близько 10 тисяч російських рублів (близько 3800 грн.). Але ціни на життя з приходом окупантів зросли щонайменше вдвічі, а способів підробітку вона не змогла знайти.

Зазначимо, що в окупованому Маріуполі фактично виплачують два види пенсій: місцеву (від так званої "ДНР"), яка становить близько 10 тисяч рублів, або російську, оформлення якої почалося не так давно. Російська пенсія, звісно, вища, але її оформити не так просто. Для цього потрібен російський паспорт, а також інші документи, що підтверджують стаж роботи.

"Щоб отримати пенсію – потрібен російський паспорт. Немає паспорта – немає грошей. Жодної примусової паспортизації говорили вони. Щоправда, навіть за наявності "паспорта з куркою" пенсії не буде. Тому що втрачені документи (які теж потрібно мати) надати неможливо. У результаті замість пенсії залишиться лише паспорт. Такі справи", – підтверджує радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

За інформацією "ОстроВа", навіть за наявності всіх цих документів оформлення російської пенсії може зайняти до декількох місяців.

"Люди з ночі займають черги, щоб отримати талон на перерахунок пенсії. Там і крики, і бійки, і чого тільки нема. У день приймають небагато людей, тож процес іде дуже повільно", – розповіла "ОстроВу" мешканка Маріуполя Ірина.

Нещодавно ватажок "ДНР" Денис Пушилін похвалився, що вже понад 223 тисячі осіб подали заявки на перегляд пенсії. Щоправда, він промовчав, що лише станом на січень 2023 року, за оцінками окупаційної «влади», в "ДНР" на обліку стояло понад 743 тисячі пенсіонерів. Тобто заявку змогли подати трохи більше 30% пенсіонерів. Скільки з них уже отримують російську пенсію, невідомо. Колаборант також визнав, що талони для перерахунку пенсії необхідно отримувати за кілька місяців та пообіцяв "прискорити процедуру".

Марія К. з Маріуполя досі не оформила російську пенсію через брак часу та можливості стояти днями в чергах. Вона продовжує отримувати українські виплати, які допомагають їй триматися на плаву.

"У мене немає питань до Україні щодо нарахувань. Але ось зняти ці гроші тут – ціла історія. Та ще й незрозуміло, хто на цьому заробляє. Не хочеться підтримувати окупантів, але й альтернативи я не знаю", – каже пенсіонерка.

Україна нараховує, але не контролює отримання

Незважаючи на військову агресію РФ та ведення активних бойових дій, для осіб, які проживають у населених пунктах, що перебувають в окупації, нарахування та виплата пенсій продовжується у повному обсязі з урахуванням особливостей, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.2022 № 162 "Про особливості виплати та доставки пенсій, грошової допомоги на період запровадження військового стану". Це "ОстроВу" підтвердили у Пенсійному фонді України.

"Умови зняття коштів з поточного рахунку в банку визначаються умовами договору між одержувачем пенсії та уповноваженим банком", – пояснили "ОстроВу" у ПФУ.

Більше того, у Пенсійному фонді наголосили, що нормативно-правовими актами не передбачено передання уповноваженими банками до ПФУ інформації про місце отримання пенсіонерами коштів.

Тобто, ні Пенсійний фонд, ні Міністерство соціальної політики не можуть контролювати, де саме виплачуються українські пенсії.

У Службі безпеки України нам також не пояснили, яким чином здійснюється контроль за тим, як пенсіонери отримують українські пенсії на тимчасово окупованих територіях. А запит "ОстроВа" перенаправили у Мінсоцполітики.

Пенсіонер із Донецька Сергій Степанович каже, що проблем із нарахуванням українських пенсій не було як до повномасштабного вторгнення РФ, так і після.

"Раніше (до 24 лютого 2022 року, – ред.) все було простіше, можна було вільно приїжджати на підконтрольну територію України, недорого, отримувати пенсію, там же витрачати і спокійно повертатися. Зараз же ціла справа, щоб отримати пенсію. Щоправда, багато хто рекламує і закликає переоформити українську пенсію. Є посередники, які за це беруть гроші, а людям якась надбавка. Я цим не займаюся, мені клопітно, але багато знайомих якось отримують гроші", – розповів він нашому виданню.

"ОстроВ" спробував з'ясувати, скільки пенсіонерів, які проживають в окупації, продовжують отримувати українські пенсії, але в Міністерстві соціальної політики заявили, що не володіють такою інформацією.

"У володінні Мінсоцполітики відсутня інформація про чисельність українських пенсіонерів, які проживають на тимчасово окупованих територіях і продовжують отримувати українські пенсії", – йдеться у відповіді на офіційний запит нашого видання.

Нам порекомендували звернутися за цією інформацією до Пенсійного фонду, але й там не розкрили ці дані.

Не всі пенсіонери, які проживають в окупації, оформили собі банківську картку для отримання пенсій. Багато хто отримував виплати готівкою через Укрпошту за місцем проживання. І сьогодні пенсіонери такої категорії без приїзду на підконтрольну територію України не можуть отримувати українську пенсію.

За словами голови правління ПФУ Євгена Капінуса, всі належні пенсійні кошти людина зможе отримати, коли це стане можливим і безпечним. Це відбуватиметься за вибором самого пенсіонера: або з рахунка, відкритого Пенсійним фондом в Ощадбанку, або у листоноші. Щоб одержати кошти з рахунка, пенсіонеру потрібно буде особисто звернутися до Ощадбанку та укласти з ним договір обслуговування банківського рахунку.

Також пенсіонер може звернутись до ПФУ, щоб повідомити реквізити свого рахунку в іншому банку (у разі якщо він бажає перевести виплату з Ощадбанку на інший банк) чи поновити виплату на поштове відділення, після відновлення його роботи, чи перевести виплату на поштове відділення за іншою адресою проживання.

Пенсіонери цієї категорії також знайшли вихід. Деякі з них приїжджають на підконтрольну територію України, переоформлюють усі необхідні документи, отримують пенсію за минулі періоди, обмінюють її на долари чи євро та повертаються назад в окупацію. Подібний "пенсійний туризм" був особливо популярним, коли працював пункт пропуску через Запорізьку область. Зараз поїздка на підконтрольну територію і назад можлива лише через РФ та країни ЄС, що займає чимало часу (близько дві доби) та коштів (від 300 доларів). Хоча знаходяться і ті, хто користується цим способом.

"Одна наша знайома нещодавно їздила з Бердянська до Києва. Вона поєднала приємне з корисним: побачила там родичів, полікувалась, переоформила пенсію та повернулася. Ті гроші, що отримала за рік, витратила на дітей та відпочинок, "окупила" дорогу, а пенсія тепер нормально нараховуватиметься на банківську картку "Приватбанку". У Бердянську вже знайшла надійного посередника, який за гарним курсом обмінює пенсію на рублі. Щомісяця отримує 5000 рублів. Такі історії є", – розповіла "ОстроВу" мешканка Маріуполя Ірина.

Отримати пенсію можна і в окупації

На тимчасово окупованих територіях єдина нагода отримати на руки українську пенсію – це скористатися послугами численних посередників.

Схема переведення в готівку досить проста: пенсіонер онлайн переводить пенсію на українську банківську картку посередника, а той, у свою чергу, видає рублі готівкою (за спеціальним курсом) або відправляє на російську карту.

У соціальних мережах і месенджерах можна знайти десятки оголошень, де пропонується допомога у переведенні в готівку українських пенсій з комісію в середньому 10-20% від суми. Деякі посередники пропонують безвідсотковий обмін, але в такому разі курс гривні до рубля буде не найвигіднішим.

"Мені потрібна точна сума гривень, яку перекладатимете і банк (Приват, Моно, ПУМБ), щоб дати картку без комісії. Я вкажу карту, на яку виконувати переказ гривень. Після переказу прошу скинути квитанцію (деталі платежу) і номери вашої картки, телефону та ім'я одержувача для переведення рублів", – коротко описав нам схему один із посередників.

Для здійснення переказу потрібний доступ до особистого кабінету банку. У разі відсутності посередники пропонують за окрему оплату його відновити.

Ми вирішили на власному досвіді перевірити, як відбувається "обмін валют": знайшли одного з посередників, представилися пенсіонером, який бажає перевести в готівку українську пенсію.

Нам сказали, що спочатку потрібно вказати точну суму переказу, а також банк, з якого будуть відправлені гроші та банк, на який буде отримано переказ у рублях. Крім того, пропонується опція особистої зустрічі, щоб "все було без обману". У такому разі можлива видача грошей готівкою.

"Потім я відправлю вам номер картки, на який потрібно буде надіслати валюту. Я надішлю вам картку вашого банку, тому за переказ ви заплатите 0% комісії. Після переказу коштів, надішліть мені квитанцію як підтвердження, номер картки та ПІБ одержувача. Потім я протягом 15 хвилин відправлю вам рублі і надішлю будь-яке підтвердження переказу (квитанцію, банківську виписку, будь-який скріншот)", – запевнили нас.

Ще один посередник Михайло розповів, що "може все": від переведення в готівку української пенсії до її оформлення з нуля. Що ж до переведення пенсії в рублі, то він пояснив, що гроші відправляються "надійним людям, але це вас не мусить хвилювати".

"Головне все чесно, у нас постійні клієнти. Можна зустрітися особисто, відновлю доступ до особистого кабінету будь-якого банку, на руки можу видати рублі", – сказав він.

Окремо майже всі посередники зазначають, що мають картки всіх українських і російських банків, тому перекази будуть без комісії. Курс починається від 1 грн. до 1,8 руб. Та закінчується 1 грн. до 2,4 руб.

Кому саме переводяться гривні – посередники не хочуть розкривати. Обмежуються лише фразами "знайомим", "потрібним людям", "посередникам".

Ми довго не могли зрозуміти, чому всі посередники дають лише 15 хвилин для здійснення оплати. На розпитування "ОстроВа" вони лише відмахувалися "заходами безпеки". Зрештою, нам вдалося розговорити одного з посередників, який розповів, що номери карток для переказу гривень постійно змінюються.

"Банківські карти, з якими я працюю, тимчасові, тому пишіть мені будь ласка, коли будете готові зробити переказ протягом 15 хвилин. Є кілька людей, які готові приймати гривні. Я пишу людині, вона приймає гроші, підтверджує", – сказав він.

Є категорія посередників, які лише зустрічаються особисто. Навіть за відсутності особистого кабінету в банку вони пропонують все зробити самостійно – так би мовити "під ключ".

Після нашої розмови посередник Олег ще кілька разів дзвонив та вмовляв скористатися його послугами. Обіцяв навіть "знижки". У якийсь момент ми вирішили підіграти йому і висловили свої побоювання з приводу легальності цієї угоди та можливих питань від українських правоохоронців у майбутньому. Виявилося, що Олег був готовий до таких реакцій і не розгубився.

"Нічого кримінального та незаконного. Ви переказуєте гроші звичайній людині, яка живе у Харкові, це мій добрий знайомий. Він ці гроші переводить у криптовалюту і відправляє мені. Це все не можна відстежити. Інакше нас би давно прикрили, а я працюю вже більше року. Ви ж самі читали відгуки у «Вайбері» від реальних людей. Картка, куди ви перераховуватимете гроші, змінюватиметься, так що ви її не зберігайте. По суті, ви просто переказуєте гроші своєму знайомому, можливо, віддаєте старий борг і все", – запевнив він.

Окрема складність – це робота онлайн-додатків, з яких потрібно здійснювати переведення української пенсії. Для входу в особистий кабінет, як правило, потрібний дійсний український номер, який не працює на окупованих територіях. Тому посередники пропонують свої послуги для відновлення чи створення кабінету. Це коштує від 1000 рублів та вище.

Для тих, хто хоче заощадити, у місцевих чатах можна знайти спеціальні "інструкції", як це зробити самостійно.

Наприклад, можна зайти у додаток Ощадбанку без дзвінків та смс. Для цього рекомендується завантажити мобільний додаток "Ощад 24/7".

"Якщо при введенні телефонного номера для входу/реєстрації ви не отримуєте SMS, то переходьте на сайт банку в розділ "Зворотній зв'язок", вибирайте "Веб-дзвінок" та "Продовжити без авторизації", - йдеться в "інструкції".

Після цього оператор контакт-центру Ощадбанку проведе повну верифікацію та зможе змінити канал доставки паролів на 24 години для того, щоб ви виконали реєстрацію.

Подібне можна провернути і з "Приватбанком". Для цього рекомендується відкрити чат із техпідтримкою на сайті банку та попросити відновити доступ до кабінету в умовах відсутності мобільного зв'язку. Потрібно буде підтвердити особистість через відеочат або фото з карткою банку (оператор дасть посилання на сторінку з формою). Після підтвердження буде відкрито вхід до кабінету за пін-кодом картки.

Ще один спосіб проходження верифікації полягає в тому, що мешканці окупованих територій знаходять місця, куди добиває український зв'язок (є навіть списки таких локацій), навмисно туди приїжджають та зв'язуються із банком. У соцмережах можна зустріти оголошення, де продаються українські стартові пакети та картки для поповнення рахунків. Люди з досвідом рекомендують користуватись послугами "Київстар". Говорять, зв'язок частіше ловить. Наприклад, у місцевих чатах пишуть, що "Київстар" пробивається у Новоазовську на кордоні з РФ та деяких районах Донецька.

"ОстроВ" направив офіційні запити до найбільших українських банків з проханням пояснити, чи існує якийсь контроль/моніторинг за пенсійними рахунками українців, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, але жоден із банків не відповів на момент публікації статті.

Чи мусить Україна контролювати те, як українські пенсії виплачуються на тимчасово окупованих територій, питання залишається відкритим. На даний момент держава на нього не відповідає. Але в цей час хтось на цьому робить бізнес. Один із посередників у розмові з журналістом "ОстроВа", який був під прикриттям, закликав шукати якнайбільше пенсіонерів на окупованих територіях для оформлення українських пенсій. І йшлося не про турботу про людей.

"А що, краще гроші хохлам залишимо? Треба брати, поки дають", – сказав він зі сміхом.

Куди йде "прибуток" від оборудок з українськими пенсіями, можна лише здогадуватись.

Статті

Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Всі статті