"Ветеранам" війни проти України в РФ винесли понад 2,5 тис. вироків у кримінальних справах. "Участь у СВО" стала пом'якшувальною обставиною

За два роки учасникам "СВО" в РФ винесли понад 2,5 тисячі вироків у кримінальних справах. Частіше ніж у половині випадків їх пом'якшували через участь у війні, - повідомляє "Новая Европа".

"Від початку вторгнення щонайменше 1130 ветеранів війни в Україні були звинувачені в "цивільних" злочинах - від порушень ПДР до вбивств. Приблизно в ⅔ вироків покарання їм пом'якшили як учасникам "СВО", - пише видання.

Наприклад, колишній чоловік росіянки Тетяни, екс-найманець ПВК "Вагнер", у жовтні 2022 року побив її на очах у доньки - завдав кілька ударів у живіт, по обличчю, а потім дістав пістолет із погрозами "завалити" жінку.

Коли Тетяна прийшла до тями, то не змогла розплющити очі через набряки. У лікарні вона провела два тижні. Там їй зробили операцію, замінивши роздроблені кістки обличчя титановою пластиною. Повернувшись додому, Тетяна домоглася порушення кримінальної справи за звинуваченням в умисному заподіянні шкоди здоров'ю середньої тяжкості (частина 1 статті 112 КК).

До суду колишній чоловік приніс медалі "За взяття Бахмута" і "Бахмутська м'ясорубка". Справу припинили, призначивши колишньому військовому судовий штраф у п'ять тисяч рублів.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення в Україну щонайменше 2605 колишніх і чинних учасників війни стали обвинуваченими за кримінальними статтями, розрахувала "Нова-Європа".

1130 із них - за "цивільні" злочини, решта - за злочини проти військової служби. У більшості випадків це стаття 337 - "Самовільне залишення частини", або самоволка.Більш ніж у половині всіх рішень участь у війні була визнана суддями пом'якшувальною обставиною, причому в цивільних складах ця частка вища, ніж у військових.

Статті

Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Всі статті