В Україні тепер можна буде добровільно відмовитися від вченого звання: що відомо

Кабінет міністрів України 3 травня підписав постанову №507, що визначає механізм добровільної відмови від вченого звання. Про це стало відомо з сайту уряду, пише Суспільне.

До Порядку затвердження рішень про присвоєння вчених звань додали новий пункт. Згідно з ним, людина тепер може добровільно відмовитися від свого вченого ступеня: доцента, старшого наукового співробітника чи професора.

Для цього необхідно подати до Міністерства освіти і науки заяву у довільній формі, яка завірена нотаріально або підписана електронним підписом.

Протягом 10 днів МОН скасовує своє рішення про присвоєння вченого звання і визнає атестат недійсним. Про це відомство видасть відповідний наказ. Коли він набере чинності, вчене звання анулюється.

У коментарі виданню "УП.Життя" представники МОН наголосили, що вдаватися до цієї процедури варто за умови добровільної відмови від наукового ступеня, бо вчене звання можна отримати за наявності наукового ступеня.

"Процедура відмови від вченого звання доповнює процедуру добровільної відмови від наукового ступеня та приводить до відповідності законодавчі норми, що визначають цей процес. У разі набрання чинності наказу МОН щодо добровільної відмови особи від наукового ступеня, рішення про присвоєння цій особі вченого звання скасовується автоматично", – сказали у відомстві.

Суспільне Культура також звернулося за коментарем до пресслужби МОН. Зокрема, з'ясувалося, що виняткових обставин, коли вчене звання можуть не анулювати, не передбачено.

Окрім цього, стало відомо, чому механізм відмови від вченого ступеню розробили саме зараз - за рік після аналогічної постави про відмову від наукового звання, яку затвердили 19 травня 2023 року. Весь цей час проєкт постанови проходив процедуру погодження.

Серед людей, які вже добровільно відмовилися від наукового ступеню - міністр освіти й науки Оксен Лісовий та голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. Обидвоє пішли на цей крок після звинувачень у плагіаті.

Статті

Луганськ
27.07.2024
11:24

«Не згадувати та не порівнювати». Луганський щоденник

За відрізок життя у 10 років наша вулиця вимерла. Йшли епічно: недбалість до власного здоров'я, смерть на «звільненій» території за нез'ясованих обставин, війна.
Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Всі статті