У Молдові задумалися про вступ до ЄС без Придністров'я

Молдова допускає можливість вступу до Євросоюзу без території так званого Придністров'я, яку владу наразі не контролює. При цьому шукати шляхи вирішення конфлікту можуть вже після приєднання до блоку.. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар Міністерства закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Newsmaker.

У МЗС заявили, що лівобережжя Дністра є складовою Молдови, і влада країни хоче мирного врегулювання придністровського конфлікту, зберігаючи при цьому європейський шлях держави. Там зазначили, що головна мета Молдови - вступити до ЄС як реінтегрована країна.

При цьому у Молдові розглядають інший варіант інтеграції до ЄС.

"Іншим варіантом могло б стати приєднання до ЄС тієї частини території, яка знаходиться під контролем законної та легітимної влади Кишинева, про що раніше сказав верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, - з подальшим вирішенням конфлікту", - заявили в міністерстві.

У МЗС зазначають, що, за словами Борреля, придністровський конфлікт не є перешкодою для вступу Молдови до ЄС, наголосивши, що подібні ситуації вже були.

"Таким чином, якщо Республіка Молдова не вступить до ЄС як реінтегрована країна, влада Кишинева разом з міжнародними партнерами продовжить шукати шляхи вирішення придністровського конфлікту навіть після приєднання до ЄС", - йдеться у повідомленні МЗС.

Як повідомлялося, Європарламент ухвалив резолюцію, в якій рекомендував почати переговори з Молдовою про її вступ до Євросоюзу до кінця 2023 року. 

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті