Переговори з Молдовою про вступ до ЄС можуть початися до кінця року: Європарламент ухвалив резолюцію

Європарламент на засіданні 19 квітня ухвалив резолюцію, в якій рекомендував почати переговори з Молдовою про її вступ до Євросоюзу до кінця 2023 року, - пише "Радіо Свобода".

«Європарламентарі підтверджують свою підтримку перспективному членству Молдови в ЄС після того, як країна подала заявку 2022 року, визнаючи прогрес молдовського уряду в реформах і приведення законодавства до рівня ЄС. Вони закликають почати переговори про приєднання до ЄС до кінця 2023 року, якщо Молдова виконає дев’ять кроків, визначених Європейською комісією, необхідних для початку переговорів», – йдеться на сайті Європарламенту.

У резолюції наголошується, що вступ Молдови до ЄС «був би геостратегічною інвестицією в об’єднану та сильну Європу».

Президентка Молдови Майя Санду зазначила, що сьогодні «Молдова ще раз підтвердила, що її чекають у великій європейській родині».

У червні минулого року країни Євросоюзу схвалили рішення про надання Молдові та Україні статусу кандидатів на вступ до блоку. Дві країни одночасно подали заявки на отримання такого статусу, але Молдова випередила Україну завдяки отриманій рекомендації про початок переговорів.

Офіційний Київ також наполягав, що переговори про вступ до Євросоюзу мають розпочатися до кінця 2023 року. Однак такого рішення поки що немає.

Євросоюз вимагає від України здійснення семи важливих реформ: щодо судової реформи (зокрема, Конституційного суду, функціонування Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів); боротьби з корупцією; з відмиванням грошей; реформи правоохоронного сектору; впровадження антиолігархічного законодавства; реформи медіасфери; реформи законодавчої бази щодо нацменшин.

Статті

Країна
24.04.2024
15:26

Коли кров рятує життя: як Дніпропетровщина тримає донорський фронт

Кров – це ресурс, який неможливо замінити штучною речовиною. І від цього ресурсу залежить життя як військових, так і цивільних. Донорство вже понад два роки тримає свою лінію оборони. І нашій країні вкрай важливо перейти від стихійного донорства до...
Світ
23.04.2024
17:26

«Брати приклад із Леніна і змінити, нарешті, внутрішню політику». Російські ЗМІ про Україну

У такий гарний весняний день навіть не хочеться писати про цей цирк виродків під назвою "конгрес США", але кілька важливих тез по суботньому голосуванню все ж таки окреслимо...
Донецьк
22.04.2024
18:04

ВЕЗ і криза довіри. Донецький щоденник

З усього обіцяного раніше вдалося реалізувати лише одне – «приєднання» до РФ. Та й то якось кособоко: начебто всіх обрусили, тобто видали паспорти з курками, але за фактом «руськими» жителі «ДНР» вважаються виключно у своєму зоопарку.
Всі статті