СБУ ідентифікувала хакерів російського ГРУ, які здійснили атаку на "Київстар". Матеріали передадуть у Гаагу

Кіберфахівці та слідчі СБУ ідентифікували хакерів російського ГРУ, які здійснили атаку на одного з національних операторів мобільного зв’язку "Київстар". Після проведення всіх експертиз та оголошення підозр матеріали розслідування будуть передані до Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Про це повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв'ю "Укрінформу", опублікованому 4 квітня.

"СБУ дуже швидко аргументувала, чому це SandWorm. Хоча відповідальність на себе взяла Телеграм-група під назвою "Солнцепёк", а у подальшому був репост, здійснений телеграм-каналом "Джокер ДНР". Обидва ресурси вже давно були ідентифіковані нами, як такі, що працюють з російським ГРУ. Вони позиціонують себе як добровільних хакерів-активістів, що допомагають РФ. Насправді це просто легалізація діяльності ГРУ ГШ, такі канали є й у ФСБ. Окрім цього, ми маємо інші докази - це певний почерк, використання спеціально створених програмних продуктів, інфраструктури, яка використовувалася для викачування файлів. За всіма цими ознаками ми атрибували атаку саме до SandWorm", - розповів Вітюк про ідентифікацію хакерів.

За словами Вітюка, на основі зібраних СБУ матеріалів у подальшому будуть оголошуватися підозри і направлятиметься обвинувальний вирок до суду. 

"У нашому випадку буде також спрямування матеріалів до Міжнародного кримінального суду", - підкреслив співрозмовник "Укрінформу".

За його словами, є офіційна заява прокурора МКС Каріма Хана, де він говорить, що кібератаки по цивільній інфраструктурі, обленерго, газопостачальних станціях, операторах зв’язку можуть бути визнані воєнними злочинами. 

"Тому ми працюємо, щоб за нашим законодавством оголосити підозри, а у подальшому передати ці справи в МКС. Воєнних злочинців мають судити на міжнародному рівні!" - підкреслив Вітюк.

Раніше з посиланням на СБУ повідомлялось, що хакери проникли в систему "Київстару" за місяці до атаки та викрали дані абонентів.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті