До суду скеровано справи ще шістьох організаторів псведорефрендуму в Луганській області - СБУ

За матеріалами СБУ до 10 років ув’язнення загрожує організаторам псевдореферендуму на Луганщині, серед яких двоє так званих "депутатів" та "член "общественной палаты ЛНР". Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях в м. Сєвєродонецьк на своїй сторінці у Facebook 1 березня.

"Перед законом відповідатимуть шестеро організаторів псведорефрендуму, які сприяли реалізації кремлівського плану анексії території України", - сказано в повідомленні.

Фігуранти обвинувачуються за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

- ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність).

Задокументовано, що предстаниця так зввої "общественной палаты ЛНР", у змові з іншими членами фейкової структури, проголосувала за звернення до так званого "глави ЛНР" нібито з "ініціативою" проведення "референдуму". Будучи одночасно головою "Союза женщин Донбасса", вона проводила численні зустрічі з жіночими колективами, на яких закликала підтримати політику кремля.

Ще одним фігурантом є "депутат народнго совета ЛНР" кількох скликань, який одночасно є очільником створеної окупантами "федерации профсоюзов ЛНР". Виконуючи завдання кремля, він зобов’язував голів профспілкових організацій агітувати працівників місцевих підприємств за підтримку "приєднання" регіону до складу росії та забезпечити явку на виборчих дільницях. 

Його колега-"депутатка" координувала діяльність незаконних "виборчкомів" у захоплених містах Антрацитівського району Луганщини. Через окупаційні "ЗМІ" та під час зустрічей з "виборцями" вона поширювала антиукраїнські наративи, закликала людей взяти участь в організованому загарбниками "голосуванні".

Правопорушники неодноразово публічно заявляли про необхідність приєднання частини території України до РФ. 

У вересні 2022 року під час пленарного засідання так званого "народного совета ЛНР" "депутати" проголосували за "закон" про проведення "референдуму". На підставі цього "документу" окупанти провели антиконституційний "референдум" на території Луганської області. 

Крім того, співробітники СБУ зібрали доказову базу щодо трьох членів "територіальної виборчої комісії", яка займалася організацією та проведенням незаконного "плебісциту" на території Марківської селищної територіальної громади Старобільського району.

Обвинувальні матеріали  перебувають на розгляді в суді. Зловмисників оголошено у розшук. Їм загрожує до 10 років позбавлення воля та конфіскація майна. 

Раніше повідомлялось, що колишній викладачці вишу Луганцевій, яка "кар'єрно зросла" до очільниці штабу "Юнармії" на Луганщині, загрожує до 12 років ув'язнення.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті