Колишній викладачці вишу Луганцевій, яка "кар'єрно зросла" до очільниці штабу "Юнармії" на Луганщині, загрожує до 12 років ув'язнення

СБУ зібрала доказову базу щодо колишньої викладачки одного з луганських вишів Оксани Луганцевої, яка під виглядом "військово-патріотичного виховання" вербує до рашистської мілітарної організації дітей середнього та старшого шкільного віку. Про це повідомило 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк у Facebook 21 лютого.

"Від початку російської агресії зловмисниця перейшла на бік ворога. Певний час вона працювала заступницею директора "ДУ лнр "Краснодонський ордена дружби народів музей "Молода гвардія". У листопаді 2022 року окупанти призначили її начальником штабу регіонального відділення "Всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного руху "Юнармія" у так званій "ЛНР", - сказано в повідомленні. 

Ця воєнізована дитячо-юнацька організація діє під керівництвом міністерства оборони РФ. Вона має за мету мілітаризацію шкільного виховання, військовий вишкіл дітей та підлітків та їх мотивування для проходження армійської служби. Загарбники створюють відділення "Юнармії" на тимчасово окупованих територіях України для посилення ідеологічного тиску на молоде покоління, позбавлення школярів української ідентичності, аби згодом використати їх у війні проти України у лавах окупаційної армії.

За даними слідства, Луганцева проводить системну інформаційну діяльність на підтримку держави-агресора та її збройних формувань. На тимчасово окупованій території Луганщини вона організовує урочисті заходи посвяти учнів у ряди "Юнармії" та бере активну участь у пропагандистських акціях окупантів.

У квітні 2023 року фігурантка організувала захід з передачі вантажу "гуманітарної допомоги", зібраної штабом "Юнармії" Московської області, підрозділам окупаційних військ, які воюють проти України на Луганщині.  

У чисельних інтерв’ю пропагандистським медіа очільниця осередку "Юнармії" наголошувала на необхідності формування у молоді позитивного ставлення до армії агресора та готовності до військової служби в її лавах. 

Такі дії, зокрема, порушують Женевську конвенцію 1949 року, яка забороняє пропаганду серед цивільного населення служби в армії окупаційної держави. 

СБУ повідомила правопорушниці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: 

- ч. 6 ст. 111-1 (здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією, спрямованої на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України);

- ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни).

Луганцевій загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Раніше повідомлялось, що в Сорокиному (Краснодоні) окупанти заганяють школярів до лав "Орлят Росії".

Раніше також "ОстроВ" писав про мілітаризацію підлітків на Луганщині: як наших дітей роблять нашими ворогами.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті