РФ почала підготовку до будівництва ділянки нової залізниці з Маріуполя до Криму

РФ почала підготовку до будівництва ділянки нової залізниці з Маріуполя до Криму. Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Зазначається, що ознаки підготовчих робіт для подальшого будівництва залізниці, за допомогою якої РФ запланувала з’єднати Ростов-на-Дону з Кримом через окуповані території Донецької й Запорізької областей, дозволив виявити аналіз супутникових знімків апарату Європейського космічного агентства від 25 лютого 2024 року. 

Завдяки свіжим даним наразі можна з великою вірогідністю припустити, де саме нові колії перетинатимуть ТОТ Півдня України.

Роботи на умовній Східній гілці (Ростов –  Таганрог – Маріуполь) не припинялися впродовж усього 2023 року. Наприкінці 2023 р. – на початку 2024 р. Сили оборони України завдали кілька ударів по новому залізничному мосту в районі. с.Гранітне, пригальмувавши темп робіт. 

Будівництво на Західній гілці (Маріуполь – Бердянськ – Якимівка) росіяни обіцяли розпочати у першому кварталі 2024 року і не збрехали. Зокрема, с. Осипенко,  рівновіддалене від двох портових міст, стане вузловою станцією, разом із воєнним полігоном поблизу с.Новопетрівка, який російські військові активно використовують як для тренувань, так і для дислокації особового складу. 

З цих “вузлів” на схід можуть тягнутися дві колії. Одна – як і припускав ЦЖР раніше, вздовж сухопутного коридору, а за кілька кілометрів до Маріуполя повертатиме на північ, де, оминаючи с. Нікольське, зєднається з існуючою залізницею в районі с. Кальчик (~ 10 км від м.Маріуполь). 

Друга – з полігону вздовж узбережжя Азовського моря по маршруту Новопетрівка – Куликівське – Урзуф – Юр’ївка – Ялта – Азовське – морський порт Маріуполя. 

Як повідомляв у січні Центр журналістських розслідувань,  Бердянськ планують з’єднати з  Маріуполем залізницею у районі станції с. Трояни, що в ~20 км на північний захід від міста. 

Від с. Трояни залізниця прямуватиме через с. Новопавлівка паралельно до берегової лінії Азовського моря до с. Нововасилівка, звідки одна колія піде на Мелітополь, а інша – до Приазовського, звідки далі до Якимівки, яка знаходиться на 20 кілометрів південніше Мелітополя і, на думку окупантів, є менш досяжною для ударів ЗСУ. 

Приєднатися до вже існуючої гілки Мелітополь – Джанкой росіяни планують в районі с.Кирпичне, що в 10 км на північ від станції Якимівка.  

Нову залізницю можуть приєднати до діючої “Бердянськ – Токмак”  в районі станції Єлизаветівка та Нельгівка.  

У Бердянському районі є ще одна ймовірна ділянка: Єлизаветівка – Софіївка – Миколаївка – Бердянське. Проте, цей маршрут перетинає р. Берда, тож без будівництва нового залізничного  моста його реалізація неможлива. 

Схематичне зображення нової залізниці з Ростова у Крим, через ТОТ Півдня України, на основі моніторингу Центру журналістських розслідувань. Зеленим кольором позначено існуючі колії.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті