Напруга між приймаючими громадами та ВПО відсутня або є зовсім невеликою: результати дослідження

Напруга між представниками приймаючих громад та внутрішньо переміщеними особами в усіх регіонах України відсутня або є зовсім невеликою, це визнають як переселенці, так і представники приймаючих громад. Такими є результати дослідження "Ставлення, виклики та можливості інтеграції внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у вибрані приймаючі громади", презентованого Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) в межах програми "Єднання заради дії" 7 лютого.

"Було встановлено, що більшість респондентів оцінює напругу між представниками приймаючого населення та ВПО як невелику або говорять про її відсутність, – сказано в результатах дослідження. – З цим твердженням погоджуються 58% респондентів з приймаючого населення, 69% з ВПО 2014 року та 65% з ВПО 2022 року.  Різниця в згоді між групами дає припустити, що існує прихована напруга серед приймаючого населення та ВПО". 

Зазначається, що одним із факторів виникнення напруги у громадах зі сторони приймаючого населення є переконання у тому, що місцева влада турбується про потреби та проблеми ВПО (це відзначили 70%) більше, аніж про приймаюче населення (62%). В той час ВПО 2014 та 2022 років вважають, що влада громади приділяє рівноцінно увагу як жителям приймаючої громади, так і ВПО.

"Під час глибинних інтерв’ю серед причин виникнення напруги були названі культурна відмінність, показлива поведінка ВПО та спілкування російською мовою", – йдеться в результатах дослідження.  

Попри це, переважна більшість учасників опитування (86%) вважають діалог ефективним інструментом вирішення конфліктів в їх громадах. Найбільш оптимістично ефективність діалогу оцінюють ВПО 2022 року (92%), дещо менше – ВПО 2014 року (90%), найменше – респонденти з приймаючого населення громад (82%). 

Уточнюється, що польовий етап дослідження тривав впродовж вересня-жовтня 2022 року і охопив 2200 респондентів з-поміж таких груп як: ВПО з 2014 року, ВПО з 2022 року та приймаючого населення з 11  громад, зокрема Дніпропетровської, Київської, Кропивницької, Львівської, Мукачівської, Тернопільської, Ужгородської, Уманської, Хмельницької, Черкаської та Чернівецької. Окремі глибинні інтерв’ю були проведені серед 22 представників місцевої влади та громадських організацій, що опікуються питаннями ВПО в громадах.  

Проблематика дослідження включала:

- відносини між ВПО та членами приймаючих громад,    

- потреби ВПО віком від 30 років та їх неповнолітніх дітей,    

- проблеми щодо дискримінації, доступу до правової допомоги, 

- стан інтеграції ВПО різних хвиль у вибраних приймаючих громадах,  

- адвокація та рівень поінформованості щодо різних правозахисних питань,

- психологічне здоров’я.

Раніше повідомлялось, що у Сваляві на Закарпатті стартувала нова хвиля видачі гуманітарної допомоги переселенцям з Луганщини.

Статті

Луганськ
15.06.2024
20:03

Робота на віддачу: як працює малий груповий будинок «Світанок», де виховуються діти-переселенці з Лисичанська

Звучить жахливо, але – він не розмовляв, по-перше, бо з ним у лікарні НЕ РОЗМОВЛЯЛИ. А по-друге – бо у нього в усі була пробка. І у ЛОР-відділенні цього не помітили!
Країна
15.06.2024
10:31

Кадрові проблеми Офісу президента: лояльних дедалі менше

"Подивіться, скільки міністрів перебуває у статусі «тимчасово виконуючий обов'язки». Коли кажуть, що багато хто хоче піти, але їх не відпускають, це більш ніж правда. Ідеться і про уряд, і про парламент"
Країна
14.06.2024
11:00

Курс гривні: Нацбанк "хлюпнув кисню" на $5,5 млрд

Ми хочемо, щоб наша нинішня магічна реальність враховувала перспективи того, що так може бути не завжди. І нам, можливо, потрібно зараз уже думати, готуватися, що на нас чекає у другому півріччі 2024 р., що чекає на нас у 2025 р.
Всі статті