Інтеграція України до ЄС: "Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп - Ужгород

"Укрзалізниця" розпочала будівництво європейської колії Чоп - Ужгород – один із проєктів стратегічної програми розвитку залізничної інфраструктури для інтеграції України до ЄС. Про це відомство повідомляє у Телеграм.

Напередодні, 11 квітня, в присутності премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля та голови правління АТ  «Укрзалізниця» Євгена Лященка відбулось укладання першої ланки рейкошпальної решітки нової євроколії.  

"...Ми відкриваємо процес будівництва важливого проєкту – створення першої євроколії від Чопа до Ужгорода. Цей проєкт дозволить підвищити комфорт не лише пасажирського сполучення та перерозподілити пасажирський потік, а й паралельно дасть нам нові логістичні можливості до вантажних перевезень, розвантажить автомобільні пункти пропуску. Ужгород стає першим обласним центром, який отримає сполучення з Європою колією європейського зразка", – наголосив Денис Шмигаль. 

За його словами, у найближчому майбутньому планується за рахунок коштів ЄС реалізувати аналогічні проєкти зі Львова та Чернівців.

Очільник "Укрзалізниці" Євген Лященко зазначив, що  проєкт буде реалізовано за 50% грантового співфінансування фонду ЄС Connecting Europe Facility (CEF).

"Укрзалізниця" отримала можливість реалізувати цей проєкт в результаті успішної участі у конкурсному відборі проєктів CEF в 2022 році. Загальна сума проєкту 1,3 млрд грн. Термін виконання проєкту складає 14 місяців", – сказав Лященко.

Реалізація проєкту дозволить запустити прямі пасажирські маршрути по євроколії з Ужгорода до країн Європи, а також здійснювати пересадки з поїздів з усіх регіонів України для подальших подорожей країнами Європи.  Крім того, на наступному етапі планується проведення електрифікації нової європейської колії 1435 мм на дільниці Чоп – Ужгород. 

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті