В Україні створили віртуальний Музей вкраденого мистецтва

Команда Linza agency розробила Музей вкраденого мистецтва - це сайт, де збирають електронні копії українських пам'яток, які росія вивезла чи знищила. Пр це повідомляє Суспільне.

Музей вкраденого мистецтва "відкритий" на сайті. Його співзасновники анонсують першу віртуальну екскурсію музеєм, яка відбудеться 27 жовтня.

Розробники онлайн-музею сподіваються, що проєкт допоможе повернути украдене майно до України на батьківщину та притягнути росію до відповідальності за злочини.

Перша галерея, яка нині доступна, — маріупольський Музей Куїнджі. Там можна побачити цифрові копії ескізів Архипа Куїнджі, картин Івана Айвазовського та Миколи Дубовського. Розробники шукають парнетрів для наступних "кімнат" Музею вкраденого мистецтва — викрадені експонати Херсонщини, Сумщини, Чернігівщини, Харківщини, Криму.

"Ми зробили простір музею доступним з будь-якого пристрою та будь-якої точки світу, адже історія має бути доступною для кожного", — пишуть творці віртуального музею.

"Музей потрібен, аби не забути, усвідомити втрату і згодом повернути додому те, що вціліло", — пише Ірина Шостак, директорка компанії-розробника музею Linza agency.

Відомо, що у травні 2023 року росіяни вивезли до тимчасово окупованого Криму експонати із заповідника "Кам'яна могила" у Запорізькій області. У травні також РФ вивезла золоті артефакти візантійського періоду із музею-заповідника "Херсонес Таврійський". У липні 2023-го Спілка архітекторів України та ЦНС писали, що росіяни продовжують проводити незаконні розкопки на території Херсонесу та готуються вивезти із заповідника колекцію.

Загалом із Криму предмети вивозились в Ермітаж ще з 1954 року — після того, як Крим став частиною УРСР і до 1991 року. Про це говорив в інтерв'ю для Суспільне Культура фахівець Кримського інституту стратегічних досліджень Денис Яшний.

У червні 2023-го працівники Херсонського художнього музею імені О. Шовкуненка ідентифікували 50 вкрадених росіянами експонатів.

Статті

Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Всі статті