Нестерпні страждання: комісія ООН передала Генасамблеї новий звіт про злочини російських військових в Україні

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні виявила нові докази воєнних злочинів російської армії, розповів голова Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Ерік Мозе, - повідомляє "Радіо Свобода".

За даними відомства, російські військові «порушували права людини та міжнародне гуманітарне право, а також чинили воєнні злочини в районах України, які перебувають під російським контролем».

«Ми також знаємо про катування українських військовополонених та випадки жорсткого катування їх у місцях позбавлення волі в Російській Федерації: їм завдавали сильний біль і страждання під час тривалого тримання під вартою, з кричущою зневагою до людської гідності, що призвело до фізичних та психічних травм», – розповів Мозе із посиланням на звіт комісії.

За його словами, «один український солдат, якого російська влада утримувала і катувала в кількох місцях позбавлення волі, розповів про свій досвід у виправній колонії в місті Донській Тульській області, де його неодноразово катували, залишивши з переломами кісток, вибитими зубами та гангреною на пораненій нозі».

«Я втратив будь-яку надію і бажання жити», – таке казав солдат, додавши, що намагався накласти на себе руки. Після звільнення його було госпіталізовано 36 разів.

У Маріуполі, за словами Мозе, було пошкоджено або зруйновано щонайменше 58 будівель медичної інфраструктури та 11 електростанцій.

«Місцеві жителі розповідали про нестерпні страждання, перенесені ними під час безперервних обстрілів та повітряних бомбардувань, які призвели до масових жертв та поранень», — сказав Мозе.

Люди, яких інтерв’ювала комісія, розповіли про дуже велику кількість трупів, які лежали прямо посеред вулиць, у завалах їхніх будинків та лікарнях, уточнив голова Незалежної міжнародної комісії ООН.

Комісія представить свою доповідь Раді ООН з прав людини у Женеві у понеділок, 18 березня.

Сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК), є «зброєю» війни Росії проти України. Це частина російської стратегії для контролю і залякування цивільного населення, що заохочується вищим керівництвом РФ. Попри те, що основна частина СНПК вчиняється щодо жінок, зафіксовані випадки також щодо чоловіків, літніх людей і навіть дітей.

Станом на 4 березня Офіс генерального прокурора України розслідує 274 факти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті