ООН: Гуманітарна допомога Україні скорочується, тоді як потреби у ній зростають

Представниця Управління верховного комісара ООН у справах біженців в Україні Кароліна Ліндхольм Біллінг заявила, що гуманітарна допомога країні скорочується, тоді як потреби зростають уже понад два роки. Про це повідомляє Голос Америки.

"Ресурси для надання гуманітарної допомоги значно скорочуються, тому що гуманітарні потреби через ці події фактично збільшуються. Від скорочення фінансування та підтримки постраждають саме незахищені верстви населення", - наголосила Ліндхольм Біллінг.

Гуманітарний план ООН на 2024 рік для України становить 3,1 мільярда доларів, включаючи 599 мільйонів доларів для УВКБ ООН. Однак у першому кварталі цього року як глобальний план реагування, так і заклик УВКБ ООН було профінансовано лише на 15%, тоді як за аналогічний період минулого року фінансування сягнуло 30%, сказала Ліндхольм Біллінг.

У міру того, як війна затягується, перетворюючись, за її словами, на «ультрамарафон», вона додала, що «грошова та гуманітарна допомога - у формі надання товарів та послуг, допомога з житлом, ремонтом будинків, психосоціальна підтримка» тепер «менш часті і менш передбачувані».

Вона  відзначила наслідки наступу російських військ на сході Харківської області, в результаті якого незліченна кількість мирних жителів часто залишається без елементарних речей, таких як електрика та водопостачання.

Вона зазначила, що «ті, хто все ще живе у цих прикордонних населених пунктах, зазвичай люди похилого віку». Ліндхольм Біллінг наголосила, що у багатьох уразливих людей «просто немає ресурсів чи можливостей, щоб розпочати нове життя десь тут, у центрі країни».

Представниця ООН також попередила, що якщо кількість переміщених осіб продовжить зростати, то їх прийом і допомога будуть величезною логістичною проблемою. «Звичайно, якщо 10 000 осіб перетворяться на мільйон або більше, це, очевидно, створить величезне навантаження на систему», - сказала вона.

Ліндхольм Біллінг зазначила, що в міру того, як війна затягується, а Росія розширює свій наступ, «найбільше занепокоєння викликає відсутність в українців іншого вибору, окрім як продовжувати тікати». Вона також попередила, що міжнародне співтовариство «не повинно зупинятися».

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті