На Донеччини у рази зросли звернення до лікарів щодо психічних розладів

У жителів Донеччини наразі в рази зросли звернення до лікарів з приводу своїх психологічних та психічних розладів. Про це на брифінгу заявила регіональна координаторка Всеукраїнської Програми ментального здоров’я «Ти Як», в.о. директора КНП «Психіатрична лікарня Маріуполь» Ілона Кислицька, - повідомляє Укрінформ.

«Наразі в рази зросли звернення до лікарів пацієнтів з психологічними і психічними розладами… Які проблеми озвучили фахівці первинної ланки? Лікарі у 60% зіткнулися з пацієнтами, які знаходяться у кризовому стані, з тривожними розладами і депресією, у 40% - з психологічними розладами у дітей і підлітків, у 25% - з пацієнтами з самоушкодженою поведінкою – це самотність, алкогольна залежність», - сказала Кислицька.

Вона повідомила, що зараз лікарі-психіатри та психологи з Донеччини приймають в Обласній клінічній психіатричній лікарні у Слов’янську, у психіатричній лікарні у Краматорську та у релокованій Маріупольській психіатричній лікарні, яка працює в Києві. «Всі лікарні працюють і надають спеціалізовану допомогу», - запевнила лікар.

Вона зазначила, що основний симптом у пацієнтів – це клінічний посттравматичний стресовий розлад.

«Звертаються люди, які пережили стресову ситуацію, люди, які виїжджали з обстрілюваного, окупованого Маріуполя. Вони пережили страх війни, бомбардування, обстріли. Люди, які шли пішки з Маріуполя до Мангуша і далі. Тобто, люди, які отримали велику психологічну травму. У людей залишився страх за життя і своє, і своїх дітей, своїх рідних. У нас є пацієнти, на очах яких гинули чоловіки, батьки, і вони це дуже важко пережили», - пояснила Кислицька.

Вона додала, що у всіх пацієнтів залишилася тривога, є невпевненість у завтрашньому дні, тому що більшість живе десь у хабах, у притулках, не мають свого житла, багато хто втратив і роботу.

Як повідомлялося, російські окупанти визнали, що вбили як мінімум 800 мешканців Рубіжного, Сєвєродонецька й Лисичанська.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті