Гармаш про педалювання теми переговорів Росією і Білоруссю: ворог слабший, ніж він із себе вдає

Тема мирних переговорів на основі Стамбульських домовленостей 2022 року, яку активно просувають Кремль і білоруський диктатор Лукашенко, є свідченням невпевненості противника, який хотів би скористатися складним для України моментом. Про це аналітик Сергій Гармаш пише у своєму ТГК.

"У Москві зараз бризкає і ллється рясний словесний понос Лукашенка-Путіна-Лаврова про переговори з Україною. Виникає думка, що раз вони так активно просувають "мирні" переговори, то розуміють, що момент слабкості України - це тільки момент і вічно тривати він не буде. Моментом вони і користуються. Зараз, коли США показали себе ненадійним партнером, для путіна, дійсно, - найкращий час примусити Київ підписати капітуляцію "з урахуванням ситуації на землі". Тобто, змусити віддати захоплене під загрозою захопити взагалі все", - пише аналітик.

Він зазначає, що в Кремлі самі розуміють: загроза нездійсненна.

"Сил на всю Україну, скільки б вони не пыжились - у РФ немає. Тому Лука вже заговорив про домовленості, "парафовані" у квітні 2022 року в Стамбулі. Хоча там є неприйнятні на сьогодні позиції навіть для Москви (наприклад, про Крим)", - зазначає Гармаш.

Він також припускає, що "миротворча" риторика ворога виникла і у зв'язку з майбутнім Самітом миру у Швейцарії.

"Хочуть запобігти консолідації десятків країн світу навколо вимог, з якими тоді вже Київ заявить про готовність піти на переговори з Москвою, але які неприйнятні для Кремля. Адже сьогодні монополія на "миротворчість" у Москви та її прихильників. Це вони "готові", а ми не хочемо. А після Саміту, навпаки, - ми заявимо, що готові до діалогу, але на основі консолідованої позиції десятків держав, а не хотєлок путіна.  І тоді миротворцями станемо ми, а вони - "не хочемо". Їм це невигідно", - пояснює експерт.

"Загалом, у будь-якому разі, вся ця миротворча жижа - свідчення того, що Кремль не відчуває впевненості в можливості воювати довго. Йому потрібна пауза.  Тимчасова, але перерва. Інакше Лукашенко не стогнав би сьогодні про "дуже гарний момент для України і кураторів українських прийняти рішення". Тому що для нас момент, якраз, - найгірший", - уточнює Гармаш.

"Резюме: ворог слабший, ніж він із себе вдає.  Тактичні успіхи на фронті не дають йому впевненості в стратегічній перемозі. І всі наші рішення повинні виходити з цього знання", - підсумував аналітик.

Статті

Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Країна
15.05.2024
23:21

“Зручна модель” маріупольського виконкому

У квітні Держаудитслужба повідомила про результати ревізії комунального підприємства: виявлені порушення на понад 48 млн гривень. Аудитори не знайшли двох підрядників комунального підприємства
Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Всі статті