Фірташ отримав у Біларусі дипстатус, щоб уникнути екстрадиції до США. В уряді Австрії своє бачення ситуації

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, якому загрожує екстрадиція до США за звинуваченням у корупції, намагається домогтися дипломатичної недоторканності. Про це йдеться в тексті рішення Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах від 14 червня, яке потрапило в розпорядження "Deutsche Welle", пише видання 28 червня.

"Адвокати Фірташа наполягають на тому, що їхній клієнт має статус "радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях", що передбачає дипломатичний імунітет від кримінального переслідування, – ідеться в повідомленні "Deutsche Welle". – Аргументи захисту викладено на більш ніж 30 сторінках".

Уточнюється, що "міжнародною організацією", при якій працює Дмитро Фірташ, є UNIDO – маловідоме міжнародне агентство при структурі ООН, що сприяє індустріалізації постколоніальних країн третього світу. Проекти UNIDO – такі як, наприклад, стипендіальна програма для жінок Нігерії, які хочуть торгувати холодильниками та кондиціонерами, – координуються зі штаб-квартири у Відні.

Зазначається, що ноту про делегування українського бізнесмена як представника при UNIDO передали до штаб-квартири агентства 29 червня 2021 року. Щоб довести, що Фірташ як радник при цій організації має статус дипломата, який передбачає дипломатичну недоторканність, адвокати бізнесмена в жовтні 2021 року передали суду юридичну експертизу, підготовлену одним із західноєвропейських професорів із міжнародного права.

Водночас міністерство юстиції Австрії повідомило суду, що Фірташ не акредитований належним чином при UNIDO і не має відповідної акредитаційної картки від австрійського міністерства закордонних справ.

"Іншими словами, уряд у Відні не вважає, що на українського олігарха поширюються привілеї дипломата, зокрема правовий імунітет", – ідеться в повідомленні.

Видання нагадало, що американська влада підозрює Фірташа в підкупі членів уряду Індії для того, щоб отримати дозвіл на розробку титанових родовищ в індійському штаті Андхра-Прадеш. У 2014 році Фірташа заарештували в Австрії за запитом Мін'юсту США, який домагається екстрадиції олігарха. У Сполучених Штатах йому загрожує до 50 років в'язниці і повна конфіскація майна.

Підкреслюється, судова тяганина у справі про екстрадицію Дмитра Фірташа до США триває понад дев'ять років. За цей час суди попередніх інстанцій врахували повідомлення австрійського Мін'юсту і не визнали дипломатичний статус Фірташа. Однак рішенням від 14 червня Вищий земельний суд Відня у кримінальних справах зобов'язав суд першої інстанції самостійно вирішити, чи є правові підстави підтвердити дипломатичний імунітет Фірташа. Якщо суд визнає українця дипломатом з усіма відповідними привілеями, розгляд справи про його екстрадицію буде призупинено на час дії дипломатичного мандата.

"У посольстві Білорусі у Відні на момент публікації статті не відповіли на запитання DW про те, чим займається Дмитро Фірташ у статусі радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях в австрійській столиці і чим саме він корисний UNIDO, – пише видання. – Представник захисту Фірташа повідомив DW, що коментарі щодо судових процесів не надаються".

Таким чином, DW не вдалося з'ясувати, чи було узгоджене призначення Фірташа радником у Відні з урядовцем Білорусі Олександром Лукашенком або урядом у Мінську та з чиєї саме ініціативи український олігарх отримав посаду постійного представника Білорусі в UNIDO.

Раніше повідомлялося, що Фірташ і топ-менеджмент його компаній отримали підозру в розкраданні державного газу на мільярди гривень.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті