"Я не хочу, щоб Польща просто відмахувалася від мігрантів" – Шольц пригрозив відновити прикордонний контроль з Польщею. На черзі Чехія

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пригрозив відновити контроль на польському кордоні через навалу мігрантів і закликав Польщу розслідувати повідомлення про те, що чиновники видали сотні тисяч нелегальних робочих віз. Про це Шольц заявив на передвиборчому заході Соціал-демократичної партії в Нюрнберзі, пише американська агенція Bloomberg 23 вересня.

"Я не хочу, щоб Польща просто відмахувалася від мігрантів. Залежно від ситуації, нам, можливо, доведеться вжити додаткових заходів на наших кордонах, наприклад, на цьому", – сказав Шольц.

Зазначається, що попередження Німеччини підвищує ймовірність збоїв на кордоні між двома економіками Європейського Союзу і додає тертя з урядом у Варшаві, оскільки Польща наближається до парламентських виборів, які відбудуться 15 жовтня. Обидві країни є членами європейської угоди про безвізовий режим, що має на меті спростити подорожі та торгівлю.

"Шольц і міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер раніше чинили опір закликам запровадити прикордонний контроль, і ці коментарі свідчать про зростаючий тиск на уряд Німеччини, який змушує його реагувати на збільшення кількості нелегальних мігрантів, що прибувають без документів", – пише Bloomberg.

Між тим польські ЗМІ повідомили, що за останні два з половиною роки понад 250 тисячі громадян африканських та азійських країн отримали дозвіл на роботу в Польщі за хабарі. Міністерство закордонних справ у Варшаві заперечило цю цифру і заявило, що розслідує лише 268 запитів на отримання віз. Комісар ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоханссон попросила Польщу надати "роз'яснення" до 3 жовтня.

Тим часом Фезер визнала доцільність запровадження тимчасового контролю на кордонах не лише із Польщею, а й із Чехією задля боротьби з нелегальною міграцією. Про це міністерка сказала в інтерв’ю "Welt".

"На мою думку, це можливість більш агресивно боротися з контрабандою (в даному контексті людей. – "ОстроВ"). Такий додатковий контроль має йти у комплексі зі спостереженням у всій прикордонній зоні. З цією метою ми вже значно збільшили присутність федеральної поліції на кордонах із Польщею і Чехією", - сказала Фрезер.

За даними німецької поліції, у першій половині цього року лише на польському кордоні було заарештовано понад 12 тисяч нелегальних мігрантів.

Раніше повідомлялось, що Польща на початку жовтня завершить будівництво електронної огорожі вздовж усього кордону з РФ.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті