Туреччина почала платити росії за газ у рублях

Росія та Туреччина досягли угоди щодо торгівлі в національних валютах, зокрема в енергетичній сфері. Туреччина вже частково оплачує російський газ у рублях. Про це повідомив голова Міненерго Туреччини Фатіх Донмез, передає  Liga.net з посиланням на Milliet.

За його словами, зараз ведуться технічні роботи щодо торгівлі в національних валютах.

"Протягом 5-6 років сторони висловили намір відкрити дорогу для торгівлі національними валютами. Було досягнуто угоди, часткова оплата вже почалася. Ми побачимо це в найближчі місяці. Той факт, що це робиться з використанням національних валют, також зменшить потребу країн у інших іноземних валютах", – зазначив Донмез.

Він також заявив, що Туреччина фіксує зростання звернень із Південно-Східної Європи щодо постачання газу.

"Туреччина може й надалі відігравати важливу роль у питанні постачання газу із сусідніх держав на західні ринки. Туреччина готова забезпечити транспортування енергоресурсів з Каспійського регіону, особливо з Туркменістану. Ми також відкриті для експорту ізраїльського газу, а в довгостроковій перспективі з Іраку", — наголосив Донмез.

Обговорення переходу до торгівлі нацвалютами між росією та Туреччиною розпочалося після того, як російські банки потрапили під західні санкції через вторгнення Росії і Україну. Російські банки, зокрема Сбєрбанк, ВТБ відключили від міжнародної системи банківських переказів SWIFT.

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті