Поліція Чехії завершила розслідування: військові склади у Врбетіце 2014 року підірвали російські агенти

Поліція Чехії завершила розслідування вибухів військових складів у селищі Врбетіце, що сталися 2014 року. Про це повідомляє "Чеське радіо".

Криміналісти підтвердили, що подія, внаслідок якої загинуло двоє людей і було завдано багатомільярдних збитків, не була випадковістю. Слідчі довели, що організатором вибухів складів на чеській території є військова розвідка ГРУ РФ та агенти, які також здійснили замах у Солсбері у Великій Британії. Наразі, однак, констатує Національний центр по боротьбі з організованою злочинністю (NCOZ), справу відклали, оскільки не видається можливим продовження переслідування винних.

"У своєму висновку NCOZ встановив, що російська військова розвідка була причетна до організації вибухів і загибелі чеських громадян, включно з тим фактом, що це була не єдина подібна акція, а частина реалізації програми довгострокової підривної діяльності російської військової розвідки на території Європейського союзу та України", - ідеться у прес-релізі криміналістів.

За підривом військових складів, констатують слідчі, стояла спеціальна група військової розвідки 29155, призначена для проведення диверсійних операцій за кордоном, підвідомча 161-му Центру підготовки фахівців спеціального призначення ГРУ. Як написано в повідомленні, виконавцями вибуху були Анатолій Чепіга та Олександр Мішкін, які в минулому також у Солсбері у Великій Британії здійснили замах на Сергія Скрипаля та його доньку.

Як було з'ясовано раніше, агенти ГРУ проникли на склади боєприпасів скориставшись підробленими паспортами, оформленими на інші імена. Поліція Чехії, однак, не може пред'явити звинувачення агентам ГРУ РФ, оскільки вони перебувають на території Російської Федерації. Згадана країна, сказано в прес-релізі, з чеськими правоохоронними органами не співпрацює і не видає підозрюваних для кримінального переслідування.

"Влада Російської Федерації відмовилася виконати вимоги Чеської Республіки про міжнародну правову допомогу на тій підставі, що опрацювання чеського запиту може завдати шкоди суверенітету, громадському порядку і важливим інтересам Російської Федерації, і що неможливо отримати необхідну інформацію, яку мають у своєму розпорядженні російські військові та розвідувальні служби", - заявили чеські поліцейські з приводу проведеного ними розслідування.

Як повідомлялося, перші снаряди від чеської ініціативи Україна отримає пізніше, ніж очікувалося.

Статті

Луганськ
15.05.2024
10:14

«Секретна біолабораторія» з Рубіжного перейшла на нову модель роботи в Києві

Препаратами, з випуску яких компанія розпочала свою діяльність у 1991 році, були нітрогліцерин та ізосорбіду динітрат – малотоннажні технологічно складні активні фармацевтичні інгредієнти
Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Всі статті