Російські хакери зламали український сайт й спробували поширити фейки про злам системи ситуаційної обізнаності Delta

Російські окупанти намагались поширити фейки про злам системи ситуаційної обізнаності Delta на другу річницю повномасштабного вторгнення, зламавши український сайт NV. Про це повідомили "Детектор медіа" й Міноборони України в Телеграм 26 лютого.  

"Команда безпеки Міноборони виявила дискредитаційну новину щодо цього на сайті NV. Ми оперативно помітили фейк і звернулись до редакції NV. Виявилось, що їхній сайт було зламано", - пише Міноборони. 

Уточнюється, що новину було видалено.

"Редакція NV повідомила, що 24 лютого в роботу сайту видання втрутилися хакери. Вони розмістили новину, до якої редакція не має жодного стосунку", - пише "Детектор медіа".

За словами головної редакторка сайту NV Юлії МакГаффі, зранку чергова випускова редакторка новин помітила в топі сайту новину, яку ніхто з редакції не публікував. У ній йшлося про те, що російські хакери нібито "відстежували переміщення громадян України, зокрема співробітників силових відомств". Цей матеріал автоматично з’явився і в Телеграм-каналі NV.

"Хакери зайшли в адмінку через акаунт одного з перекладачів, під іменем якого ця вигадана новина й стояла. Зараз ми вирішили цю проблему і будемо вводити додаткові заходи безпеки, щоб такого більше не траплялося", - цитує "Детектор медіа" головну редакторку сайту.

За її словами, "...тут нема нічого дивного, бо війна в кіберпросторі не зупиняється, постійно відбувається низка різних типів кібернападів, DDoS-атак". 

"Це ж (злам доступу до акаунту одного з адміністраторів сайту. - "ОстроВ") - досить нехарактерна історія. Ми бачимо тенденцію, коли великі українські медіа стають об'єктами хакерських атак. Зокрема, минулого тижня зловмисники зламали акаунт "Української правди" в Х та опублікували від їхнього імені абсолютно неадекватну інформацію. Однак з цим можна боротися", - зазначила також МакГаффі.

Система ситуаційної обізнаності Delta – це онлайн-система, яка в режимі реального часу дає інформацію про тактичну та оперативну ситуацію на полі бою.

Раніше повідомлялось, що російські хакери 18 лютого здійснили атаку на низку українських медіа: Держспецзв'язку надав контакти для допомоги.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті