Ілон Маск у 2022 році велів таємно відключити Starlink у районі Криму, щоб зірвати українську атаку на російський флот - CNN

Ілон Маск у 2022 році велів таємно відключити Starlink у районі Криму, щоб зірвати українську атаку на російський флот. Інформацію про це публікує телеканал CNN із посиланням на біографію мільярдера за авторством Волтера Айзексона, - повідомляє Телеграм-канал "BILD на русском".

За даними CNN, коли українські водні дрони з вибухівкою наблизилися до російського флоту, вони "втратили зв'язок і нешкідливо викинулися на берег".

Рішення Маска було викликане страхом, що росія відповість на напад на Крим ядерною зброєю, пише автор книги. Цей страх, за власними заявами Маска, викликаний розмовами з високопоставленими російськими чиновниками. Побоювання Маска з приводу "міні-Перл-Гарбора", як він висловився, у Криму не виправдалися. Але цей епізод розкриває унікальне становище, в якому опинився Маск у зв'язку з війною в Україні, зазначає CNN. Навмисно чи ні, він став впливовим посередником, якого американські чиновники не можуть ігнорувати.

Після того, як росія порушила роботу систем зв'язку України 2022 року, Маск погодився надати Україні супутникові термінали Starlink, які стали мати вирішальне значення для військових операцій ЗСУ. Але щойно Україна почала використовувати термінали Starlink для наступальних операцій на росію, Маск почав сумніватися у своєму рішенні, стверджує CNN з посиланням на книгу.

За словами Айзексона, Михайло Федоров, заступник прем'єр-міністра України, особисто просив Маска відновити зв'язок для підводних дронів, розповідаючи Маску про їхні можливості в текстовому повідомленні. Маск відповів, що його вразив дизайн підводних дронів, але він не буде знову вмикати супутникове покриття для Криму, тому що Україна "зараз заходить занадто далеко".

Як повідомлялося, з'явилося відео липневої атаки на Кримський міст морським безпілотником СБУ.

Статті

Луганськ
20.05.2024
14:53

Чому досвід психіатрів Луганщини вивчають колеги з країн НАТО

...Після війни в Україні буде близько 5 мільйонів комбатантів, які потребуватимуть послуг з психіатрії та психосоціальної підтримки.
Донбас
19.05.2024
18:44

«Единая Россия» в Луганську змусила школярів збирати сміття. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу хвалили місцеву владу і самі себе. Виходило не дуже. Іноді доводилося маніпулювати заголовками і вдавати, що «все йде за планом». «Великий брат» теж вставляв свої п'ять копійок, намагаючись всіляко показати, що...
Країна
18.05.2024
13:54

Звільнення за "зв'язки" з людьми в окупації: Зеленський не підтримав ідею нардепів

Якщо раніше про його «зв'язки» з родичами, які проживають в окупації, знали лише близькі друзі, то тепер він зобов'язаний про це повідомити своє керівництво. Інакше його можуть звільнити
Всі статті