У Байдена заявили, що у МКС немає юрисдикції заарештувати Нетаньягу

Державний секретар США Ентоні Блінкен розкритикував запит головного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Каріма Хана на ордер для арешту високопосадовців Ізраїлю та палестинського угруповання ХАМАС. Про це повідомляє "Громадське" 20 травня. 

Як зазначається, Блінкен обурився, що головний прокурор МКС прирівняв Ізраїль до ХАМАСу, і назвав це "соромом"..

"ХАМАС є жорстокою терористичною організацією, яка вчинила найгіршу різанину євреїв з часів Голокосту і досі тримає в заручниках десятки невинних людей, зокрема американців", — пояснив Блінкен.

За його словами, Сполучені Штати ще задовго до сьогоднішньої заяви Хана «чітко дали зрозуміти», що «МКС не має юрисдикції в цьому питанні». Блінкен заявив, що головний прокурор МКС порушив принцип комплементарності, тобто не дав «ізраїльській правовій системі повну та своєчасну можливість» розглянути звинувачення.

"Попри те, що Ізраїль не був членом МКС, він був готовий співпрацювати з прокурором. Фактично сам прокурор мав відвідати Ізраїль уже наступного тижня, щоб обговорити розслідування та почути думку ізраїльського уряду", — сказав Блінкен.

У Держдепі кажуть, що співробітники МКС мали прибути в Ізраїль 20 травня для координації візиту. Проте Ізраїлю повідомили, що вони не сіли на літак приблизно у той самий час, коли Хан зробив заяву.

Блінкен також вважає, що можливий ордер МКС може поставити під загрозу зусилля щодо припинення вогню.

Нагадаємо, раніше прокурор МКС вирішив заарештувати прем'єра та міністра оборони Ізраїлю разом із трьома посадовцями ХАМАС.

Як повідомлялося, у МЗС Ізраїлю хочуть створити спеццентр по боротьбі із Міжнародним кримінальним судом (МКС)

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті