Німеччина може заарештувати російські активи та передати їх на відновлення України – Bloomberg

Німеччина може використати мільярди євро заморожених російських активів для допомоги у відновленні економіки України. Про це 3 січня повідомляє Bloomberg.

"Уряд канцлера Олафа Шольца підтримує вимогу України про військові репарації, але ще не зайняв офіційної позиції щодо конфіскації російських активів", - повідомляють журналісти.

При цьому частина правлячої коаліції виступає з цього питання палкіше, ніж інша – про це повідомляють джерела журналістів. Зазначається, що така дискусія всередині німецької влади відображає ширшу боротьбу міжнародної спільноти за формування спільної позиції.

"Якщо Берлін зможе розв'язати свої проблеми, це може дати новий імпульс для дискусій у Європейському Союзі та чинити тиск на США, щоб вони конфіскували активи, такі як резерви Центрального банку, заморожені у відповідь на вторгнення Росії", - додали у Bloomberg.

Прихильником такого підходу, зокрема, є міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона наполягає на арешті бодай частини заморожених активів. При цьому міністр фінансів ФРН Крістіан Лінднер побоюється створення небезпечного прецеденту.

Відзначено, що ЄС та партнери з G7 заморозили близько 300 мільярдів євро в резервах російського Центрального банку РФ. ЄС також заблокував близько 19 мільярдів євро активів російських бізнесменів, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. Активи перебувають у зваженому стані та не можуть бути розподілені.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сенат США дозволив використати заарештовані російські активи для допомоги Україні.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті