Верховний суд Нідерландів постановив повернути "скіфське золото" Україні

Верховний суд Нідерландів поставив крапку у справі про "скіфське золото" і постановив повернути його Україні. Про це 9 червня повідомило видання NOS.

"Верховний суд підтвердив рішення, ухвалене Апеляційним судом Амстердама в жовтні 2021 року, і відхилив скаргу кримських музеїв", - повідомили у виданні.

Таким чином закінчилася судова тяганина, яка тривала протягом дев'яти років. Це рішення схвалив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

"Тріумф справедливості буде і в інших справах, що стосуються злочинів Росії. Ми повернемо все, що належить нашій нації", - зазначив він.

Нагадаємо, йдеться про колекцію історичних коштовностей України, яку в 2013-му році спільно сформували київський Музей історичних коштовностей і чотири музеї з Криму. На початку лютого 2014-го року експонати перевезли до археологічного музею Алларда Пірсона в Амстердамі, де їх експонували.

Після окупації Криму почалася дискусія про те, куди повертати експонати. Мінкульт заочно вилучив експонати із захоплених росіянами музеїв, а МЗС звернулося до посольства Нідерландів з офіційною нотою і попросило повернути коштовності Україні.

Нагадаємо, що на самому початку повномасштабного вторгнення росіяни захопили музей зі скіфським золотом у Мелітополі.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті