Українка очолила передвиборчий список лібералів у Латвії на виборах до Європарламенту

Латвійська ліберальна партія Kustiba Par! висунула європейську українку Іванну Волочій своїм головним кандидатом на виборах до Європарламенту в червні. Партія зробила вступ України до ЄС та НАТО головною метою своєї програми в Європі. Про це "Європейській правді" повідомила сама кандидатка Іванна Волочій.

У разі обрання, Іванна Волочій з Івано-Франківська, яка вивчає питання ЄС та працює в європейських інституціях протягом останніх 17 років, стане першою євродепутаткою-українкою за ідентифікацією, етнічним походженням та світоглядом.

 "Надання Україні голосу в Європарламенті зараз є важливим, як символічно, так і практично. Це покаже, що, незважаючи на жорстокість війни і невіру багатьох у швидку перемогу, незважаючи на Путіна і Орбана, Україна впевнено рухається до повноправного членства в європейських інституціях", – заявила Іванна Волочій.

фото зі сторінки Facebook Іванни Волочій

Те, що вона очолить виборчий список, ще не гарантує Іванні Волочій перемоги, оскільки у Латвії європейські вибори проходять за системою "відкритого списку", де громадяни віддають голос не лише за партію, а і за конкретного кандидата.

Партія Kustiba Par!, від якої вона балотується зробила вступ України до ЄС та НАТО головною метою своєї програми в Європі.

"Нашим першим завданням були і залишаються рішучі дії ЄС для припинення російської агресії. І ми зробимо все можливе, щоб протягом 10 років реформована Україна приєдналася до реформованого ЄС" – йдеться у програмі партії.

Партія Kustiba Par!  разом з українськими партіями "Слуга народу" та "Голос" є членом європейської партії "Альянс лібералів і демократів Європи".

Вже існував прецедент обрання до Європарламенту громадянки України – але та не ідентифікує себе з Україною та є етнічною угоркою. У чинному скликанні ЄП працює представниця партії Віктора Орбана "Фідес", угорська викладачка історії з Берегова Андрея Бочкор. За час роботи у Європарламенті вона запам'яталася виражено проросійською політикою, включно з просуванням ініціатив Віктора Медведчука та представників його команди.

Статті

Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Всі статті