Кількість українців, які прибули до Польщі після повномасштабного вторгнення РФ, зменшилася до 950 тисяч

Кількість громадян України, які прибули до Польщі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, зменшилася з 1,3 мільйона до 950 тисяч. Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол України в Польщі Василь Зварич.

“Кількість українців у Польщі зменшилася. За даними, які надає польська сторона, зараз охоплені тимчасовим захистом понад 950 тисяч громадян України, раніше ця цифра сягала 1,3 мільйона”, - зазначив Зварич.

Він звернув увагу, що до повномасштабного вторгнення росії в Україну в Польщі проживали від 1,5 до 2 мільйна українців.

“Тобто зараз загалом маємо доволі велику кількість громадян України в Польщі, які тут проживають і працюють”, - констатував український дипломат.

Він зазначив, шо зараз у Польщі готуються зміни до закону про допомогу українцям у контексті продовження статусу тимчасового захисту для громадян України до 30 вересня 2025 року. Зварич наголосив, що польський уряд і надалі надаватиме допомогу українцям, які її потребують. Водночас, з іншого боку будуть посилені механізми контролю за тими, хто, можливо, зловживає такого роду допомогою.

Український дипломат повідомив, що у Польщі перебувають понад 700 тисяч українців, які приїхали до Польщі після повномасштабного вторгнення, працюють і сплачують податки.

“Присутність українців на польському ринку це плюс 1% до ВВП Польщі. Це величезні кошти. За останні два роки в Польщі зареєструвалися понад 30 тисяч компаній малого і середнього бізнесу з українським капіталом”,- наголосив Зварич.

Він повідомив, що у Польщі дуже поважають працю українців, які долучаються до розвитку економіки країни.

Нагадаємо, уряд Польщі затвердив зміни для українців щодо виплат та реєстрації. 

Як повідомлялося, в МЗС Польщі дали пояснення щодо можливого повернення чоловіків призовного віку до України.

Статті

Донецьк
22.05.2024
22:20

Майже 2 роки після деокупації: як відновлюється Святогірськ та громада після бойових дій

Святогірськ – курортне місто на Донеччині, яке у 2022 році пережило сильні обстріли, зраду мера та 3 місяці російської окупації.
Донецьк
22.05.2024
09:56

Повна "білочка". Донецький щоденник

Натомість у кожній підворітні колишньої культурної столиці відкриваються вино-горілчані магазини. І назви у всіх промовисті – «Беленькое и красненькое», «Отвертка» та моє найулюбленіше – «Белочка».
Світ
21.05.2024
09:35

«Реально мир на Україні практично нікому не потрібен». Російські ЗМІ про Україну

Китай прямо зацікавлений у тому, щоб війна тривала якомога довше, оскільки це гарантує санкційну блокаду Росії з боку Заходу, що робить Піднебесну чи не єдиним безальтернативним ринком збуту російської сировини".
Всі статті