Росія може націлитися на видобуток газа й нафти в заповідній Антарктиді - The Telegraph

В одному з районів Антарктиди, на який претендує Велика Британія, росія виявила величезні запаси газу і нафти, які в десять разів перевищують ті, що були видобуті з Північного моря за півстоліття, й вона може націлитися на буріння в заповідній зоні. Про це повідомляє The Telegraph, - пише "Дзеркало тижня" 14 травня.

"Оцінку запасів корисних копалин зробили російські дослідницькі судна і її представили британському парламентському комітету. Російське судно "Академік Олександр Карпінський", що належить державній геологорозвідувальній компанії "Росгео", працювало в цьому районі протягом багатьох років", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Антарктида є міжнародною територією, що охороняється, і, згідно з договором, підписаним у 1959 році, видобуток корисних копалин там заборонений. Однак британці вважають, що їхнє Міністерство закордонних справ занадто довірливо поставилося до російських планів і що існує серйозний ризик того, що в цьому районі може розпочатися буріння.

"Парламентський заступник Державного секретаря у закордонних справах Великої Британії Девід Ратлі зазначив, що російському дослідницькому судну дозволили роботу в цьому районі, оскільки вважалося, що росіяни лише проводять наукові дослідження", - пише видання.

Підкреслюється, що експерти попереджають: покладатися на те, що росія буде дотримуватися своїх зобов'язань, наївно. Це довело її вторгнення в Україну. Так, професор геополітики та експерт з питань Антарктики Калус Доддс додав, що діяльність Росії в цьому районі нагадує розвідку нафти і газу, а не наукові дослідження, і що, на його думку, ведеться підготовка до видобутку викопного палива. 

"Наприкінці цього місяця в Індії відбудеться зустріч країн-учасниць Договору про Антарктику, на якій обов'язково обговорюватиметься російська діяльність у регіоні. Договір, який захищає Антарктиду, діє до 2048 року", - йдеться також у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що обмеження цін на російську нафту не працює.

Статті

Світ
26.07.2024
14:06

Дія санкцій і іронія війни. Західні медіа про Україну

Російські оборонні заводи вже працюють на своїй максимальній потужності, безробіття критично скоротилося – тобто, у цієї економіки закінчуються резерви. Як результат, зарплати падають, рубль слабшає, вартість імпорту зростає, як зростає і інфляція.
Світ
25.07.2024
10:52

Білорусь та санкції: на короткому повідку

Лукашенко у лютому 2022 р. зробив свою країну співучасником воєнних злочинів та фігурантом міжнародних санкцій. Але, на відміну від росії, економіка Білорусі під їхньою дією не тільки не ламається, але навіть демонструє завидне зростання.
Світ
24.07.2024
10:57

«Політична еліта в Києві починає проходити всі стадії теорії прийняття неминучого». Російські ЗМІ про Україну

Готовність до обговорення, зокрема китайської мирної ініціативи, київська влада вирішила продемонструвати, коли стало зрозуміло, що вона втрачає свого давнього покровителя в особі президента США Джозефа Байдена.
Всі статті