Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників, здатних завдавати глибоких ударів по РФ - Федоров

Україна цьогоріч виготовить тисячі безпілотників дальнього радіусу дії, здатних завдавати глибоких ударів по росії. Про це віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров сказав у інтерв’ю Reuters, передає Укрінформ.

За словами віцепрем'єра, в Україні вже є до 10 компаній, які виробляють безпілотники, що можуть досягати Москви і Санкт-Петербурга.

«Зростає категорія безпілотників-камікадзе дальнього радіусу дії - 300, 500, 700 і 1000 кілометрів. Два роки тому цієї категорії не існувало... взагалі», - сказав Федоров.

Він зазначив, що нещодавня серія ударів по нафтових об'єктах відображає прогрес українського уряду в швидкому дерегулюванні ринку безпілотників і збільшенні його фінансування, причому держава виступає в ролі венчурного інвестора.

В рамках ініціативи Brave1, започаткованої урядом минулого року, військово-технічним стартапам було виділено близько $2,5 мільйона у вигляді грантів, і ця сума має бути збільшена приблизно в десять разів у 2024 році, сказав він: «Ми будемо боротися за ще більше збільшення фінансування».

На відміну від РФ, де у виробництві безпілотників домінує держава, переважна більшість виробників в Україні є приватними. За словами Федорова, лише одна з 10 компаній, чиї безпілотники можуть літати в регіонах біля Москви або Санкт-Петербурга, є державною.

За словами Федорова, у 2023 році обсяги виробництва та поставок українських безпілотників зросли більш ніж у 120 разів, що є частиною ширших зусиль, спрямованих на розробку та виробництво безпілотників у воєнний час, щоб скоротити розрив з ударними можливостями РФ.

Федоров погодився з оцінкою голови ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що Київ досяг «певного паритету» з Москвою у виробництві безпілотників дальньої дії. «Нам потрібно діяти антибюрократично. Це суть прориву у війні технологій. Ми будемо продовжувати робити на це ставку, працювати в цьому напрямку. Тому що технології дійсно можуть нас врятувати», – сказав він, відзначивши нестачу артилерійських снарядів, з якою стикаються українські війська.

Загалом торік було замовлено понад 300 тисяч безпілотників різних типів і понад 100 тисяч відправлено на фронт, і ці цифри не включають волонтерські поставки, які, за словами фахівця, зробили «значний внесок».

«Ми зняли оподаткування комплектуючих БПЛА, спростили процедуру укладання контрактів, процедуру виведення з експлуатації. Тобто ми взяли всі блокування, з якими стикалися приватні компанії, і за пів року їх усунули, ухваливши всі необхідні закони та постанови», – сказав Федоров.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський поставив перед Україною мету - цього року виробити один мільйон дронів (FPV), які дешеві у виробництві і якими у величезних кількостях озброюються обидві сторони на фронті.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті