У Києві відкрили інсталяцію, присвячену полоненим з "Азовсталі"

На Софійській площі у Києві відбулося відкриття інсталяції-символу стійкості та віри українських військовополонених з "Азовсталі". Про це повідомляє Суспільне.

Організаторка заходу Євгенія розповіла Суспільному, що інсталяція присвячена річниці виходу українських військових з "Азовсталі".

"Це скульптура, вона символізує віру і незламність наших героїв. Ми хочемо цією скульптурою показати родичам військовополонених, що світ і Україна співчувають їм, переживають і підтримують", — пояснила вона.

Як додала Євгенія, інсталяція також нагадує, що світова спільнота докладає зусиль, щоб повернути додому українських військових.

"Ця інсталяція стоятиме доти, доки останній захисник "Азовсталі" не вийде з полону", — підкреслила організаторка.

Вона додала, що її брат також обороняв "Азовсталь" та вже рік перебуває у російському полоні.

Автори скульптури розповіли, що створили її у відповідь на пропозицію асоціації родин захисників "Азовсталі". Для того, щоб її завершити, їм знадобився тиждень часу.

За словами митців, головний задум інсталяції полягає в тому, що з одного боку складені руки символізують серце, а з іншого — вони виглядають напруженими, як зазвичай у зв'язаному положенні.

"Наша скульптура має певний сенс, тому що якщо на неї подивитись із двох сторін, то з одного вона має форму сердечка, а з іншої сторони це будуть напружені пальці людей, які стояли до останнього наказу. Зараз вони вже рік у полоні, тому саме сьогодні ця інсталяція буде представлена", — розповіла співавторка інсталяції Наталія Башкатова.

Робота була створена скульптором Яном Беспалько. В команді митців також Наталія Башкатова, Семененко Анастасія, Петришин Денис, Ярощук Валентина, Дрига Дарина, Володимир Третьяк. Інсталяцію створили за підтримки бетонної майстерні TVERDO на Арт-заводі "Платформа".

На відкриття інсталяції прийшли подивитися та ще раз нагадати людям про важливість подвигу захисників "Азовсталі" більше сотні людей.

Після відкриття скульптури виступили військові Азову, які нагадали наскільки важливо боротися за кожного полоненого й допомагати сім’ям військовополонених. Усіх загиблих у війні згадали хвилиною мовчання.

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті