Центр стратегічних комунікацій: Чутки про летальні випадки через прострочену медичну гуманітарку - це фейк

Інформація про те, що в кількох містах України зафіксовано летальні випадки через прострочену медичну гуманітарку, розповсюджена російскими пропагандистськими Телеграм-каналами, є фейком. Про це повідомив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 17 листопада. 

"Пишуть, що у кількох містах України зафіксовано летальні випадки через прострочену медичну гуманітарку. Це - фейк", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що брехнею є така інформація: в Україну завезли партію гуманітарної медичної допомоги з препаратами для наркозу, термін придатності яких минув. Через використання прострочених препаратів за один день у Дніпрі від "Пропофолу" нібито померло 12 людей, а у Харкові зареєстрували не менше 5 смертей. Цю новину тиражують прокремлівські ресурси.

Правда є такою: єдиними каналами поширення такої "новини" про смерть людей у лікарнях Дніпра та Харкова були винятково російські Телеграм-канали та новинні сайти, в українських ЗМІ такої інформації не було і немає, з'ясували фактчекери StopFake. Однак у серпні 2023 року в Дніпрі дійсно був трагічний випадок в одній з клінік – після планових операцій 11 пацієнтів потрапили до реанімації, з них 11-річний хлопчик та 32-річний чоловік померли. Тоді у Держслужбі України з лікарських препаратів та контролю за наркотиками тимчасово заборонили реалізацію та застосування кількох партій медичних препаратів на час розслідування. Пресслужба МОЗ України повідомляла, що "медичні препарати лікарня закуповувала самостійно, а не отримувала через централізовані закупівлі".

"Пропаганда РФ використала окремий випадок для поширення дезінформації про нібито "небезпечну гуманітарну допомогу", хоча ані в Нацполіції, ані в Держслужбі взагалі не заявляли, що проблема саме в гуманітарній медичній допомозі", - сказано в повідомленні.

Раніше повідомлялось, що роспропаганда поширила фейкове відео начебто від Залужного із закликом до держперевороту.

Статті

Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Країна
09.05.2024
14:20

Тінь Медведчука: запорізька руда та вугілля Донбасу

В.Медведчук займається звичними для себе речами. Як і раніше в Україні, це "розпил" державних грошей (тепер із федерального бюджету) та рейдерство. Кумівство з путіним дозволяє робити це безкарно.
Світ
08.05.2024
09:59

Зобразити те, що важко уявити. Подорож колишніми нацистськими таборами смерті у Польщі

"Хоча близько половини єврейських жертв справді загинули в таборах, інша половина так і не потрапила до таборів смерті, — розповідає він. — Вони померли від голоду і хвороб у гето або були вбиті в містах і селах, де вони жили".
Всі статті