Росії потрібний демонтаж путінського режиму, а Крим належить Україні. Навальний опублікував політичну програму

У понеділок на вебсайті російського опозиціонера Олексія Навального, який перебуває в ув'язненні вже 763 дні, а також у соцмережах, опубліковано його політичну програму з 15 пунктів, присвячену роковинам російського вторгнення в Україну. Про це повідомляє "Голос Америки".

Документ має назву: «15 пунктів громадянина Росії, який бажає блага своїй країні».

Навальний констатує, що росія зазнає військової поразки в Україні, і називає як «реальні причини війни - політичні та економічні проблеми всередині Росії, прагнення Путіна утримати владу за будь-яку ціну, а також його одержимість своєю історичною спадщиною».

У третьому пункті програми перераховуються понесені Україною жертви під час війни: «Вбито десятки тисяч невинних українців, біль та страждання обрушені на мільйони. Вчинено військові злочини. Зруйновано міста та інфраструктуру України».

Навальний вперше прямо закликає повернути анексовані в України території, включаючи Крим.

Першим пунктом у розділі "Що робити?" Навальний пише: «Які межі в України? Такі, як і в Росії, - міжнародно визнані, визначені 1991 року. Ми, Росія, їх також тоді визнали. Ці кордони Росія має визнавати і зараз. Тут нема чого обговорювати. Майже всі кордони у світі випадкові і викликають чиєсь незадоволення. Але воювати за їх зміну у ХХІ столітті не можна. Інакше світ порине в хаос».

Навальний також виступає за пошук «спільно з Україною, США, Євросоюзом та Британією прийнятних шляхів компенсації збитків Україні», пропонуючи, наприклад (після зміни влади в росії та закінчення війни), скасувати обмеження щодо російських нафти та газу, але з направленням частини доходу від вітчизняного експорту вуглеводнів на компенсації.

У восьмому пункті програми політик закликає "розслідувати військові злочини у співпраці з міжнародними інститутами".

У програмі є розділ «Чому припинення путінської агресії - на користь Росії?». У ньому Навальний закликає «до демонтажу режиму Путіна та його диктатури. В ідеалі – через загальні вільні вибори та скликання Конституційних зборів».

Навальний пояснює, що мета повалення нинішнього режиму - формування в росії «парламентської республіки, заснованої на зміні влади через чесні вибори, незалежному суді, федералізмі, місцевому самоврядуванні, повній економічній свободі та соціальній справедливості».

У повідомленні нагадується, що Олексій Навальний відбуває у в'язниці 11,5-річний термін за сфабрикованим звинуваченням і продовжує виступати проти режиму путіна з в'язниці. Нещодавно Навальний повідомив, що його перевели в одиночну камеру на шість місяців і що йому відмовлено у побаченнях із сім'єю.

Як повідомлялося, понад 100 російських лікарів зажадали від путіна "припинити знущання" над Навальним.

Статті

Країна
04.05.2024
10:00

Мобілізація в Криму: заманюють грошима та безкоштовною землею

З 20 квітня окупанти в Криму розпочали більш активну мобілізацію чоловіків для війни проти України. Зокрема, на території півострова працюють мобільні мобілізаційні бригади, які розміщуються у публічних місцях
Донецьк
03.05.2024
12:00

Фронт наближається. Покровськ: поїхати не можна залишитися

Лінія фронту з кожним днем наближається, але ми сидимо і чогось чекаємо. Покровськ має всі шанси стати другим Бахмутом або Авдіївкою. Може, вже час шукати безпечніше місце?
Країна
02.05.2024
10:41

Нафтова мішень, або Що показали українські атаки по російським НПЗ

Серед важливих підсумків: побоювання західних союзників Києва, як і слід було очікувати, виявилися безпідставними. Економічні збитки країни-агресора теж не такі великі, як хотілося б. Але це не головне.
Всі статті