Повернення вивезених до РФ українських дітей: у ЗМІ пишуть про переговори за участю Саудівської Аравії та Туреччини

Саудівська Аравія і Туреччина розпочали таємні переговори з росією та Україною про повернення вивезених українських дітей. Про це пише Financial Times із посиланням на чотири джерела, - повідомляють опозиційні російські телеграм-канали 18 липня.

Секретні переговори тривають уже кілька місяців, у них бере участь Роман Абрамович.

Тема виявилася настільки чутливою, що українські та російські чиновники відмовилися говорити про це безпосередньо, на відміну від обмінів полоненими, пише газета.

Український уповноважений з прав дітей Дар'я Герасимчук сказала FT, що прямого зв'язку з Москвою у неї немає. "Більше того, ми переконані, що перемовин у цьому напрямку не може бути, тому що йдеться не про обмін військовополоненими, це цивільні особи, це діти", - додала вона.

Вирішення проблеми ускладнює те, що жодна зі сторін не вела підрахунку вивезених дітей. А різні обставини, за яких діти потрапили до Росії, ускладнюють підрахунок. Зараз чиновники в Москві та Києві займаються складанням списків.

"Є одна ситуація, коли мама і тато перебувають на території України. Є ще одна, де немає мами й тата, але є тітка у Воронежі. Мета полягає в тому, щоб порахувати всіх дітей, щоб зрозуміти, скільки їх, а потім знайти найкраще рішення для кожної дитини", - сказало джерело, знайоме з ходом переговорів.

Саудівська Аравія порушила питання повернення дітей на зустрічі представників окремих країн G20, яка пройшла в Копенгагені в червні. Західні країни підтримали Ер-Ріяд у посередництві щодо повернення дітей, як і в інших питаннях, у тому числі щодо зернової угоди, проблеми ЗАЕС та потенційної ядерної ескалації.

Видання наголошує, що Кремль, офіс президента України, представники Романа Абрамовича, а також влада Туреччини та Саудівської Аравії не відповіла на прохання про коментар.

Також нагадується, що Роман Абрамович брав участь у переговорах між Росією та Україною на початку війни. Також він, за даними Bloomberg, брав участь у переговорах щодо обміну полоненими, після яких росія звільнила захисників "Азовсталі".

Як повідомлялося, у березні цього року ордер на арешт путіна та уповноваженої з прав дитини в РФ Марії Львової-Бєлової видав Міжнародний кримінальний суд у зв'язку з їхньою участю у незаконній депортації українських дітей до Росії.

Статті

Луганськ
17.05.2024
10:41

 «Розумні люди зберігають свою думку при собі». Луганський щоденник

Якщо ти живеш за правилами, не намагаючись порушувати їх, ти житимеш нормально. Просто нормально. Можливо, погано, а може, добре, але ти житимеш. Якщо ж ти замахнувся своїм маленьким кулачком на систему, ти теж житимеш, але житимеш погано
Країна
16.05.2024
14:18

Від ідей до конкретних проектів: війні не вдалося зупинити бізнес Дніпропетровщини

Прифронтова Дніпропетровська область увійшла в трійку лідерів серед регіонів за кількістю нових бізнесів. Упродовж першого кварталу 2024 року в області відкрито майже 7 тисяч ФОПів. Водночас, за чотири місяці регіон має економічні втрати: тут...
Країна
16.05.2024
10:35

Коломойський: розмова продовжується

Реанімувавши старі звинувачення щодо співвласника групи "Приват" І.Коломойського, влада виклала свій останній та вирішальний козир у діалозі з опальним олігархом. Але чи призведе це до бажаного результату – велике питання.
Всі статті