Кремль хоче націоналізувати "Яндекс" – ISW

Кремль намагається націоналізувати інтернет-гіганта "Яндекс", щоб посилити контроль над російським інформаційним простором у рамках підготовки до виборів президента РФ в 2024 році. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зазначається, що "Яндекс" намагався балансувати між Кремлем та його іноземними керівними органами, але тепер, схоже, програє боротьбу з керівництвом РФ.

"Схоже, Кремль змушує "Яндекс" продати міжнародні дочірні компанії або дистанціюватися від них, зокрема сервіс екскурсій Yango Israel, щоб відповідати суворим російським законам про розкриття даних, які вимагають від "Яндекса" передавати ФСБ всі дані користувачів, а не лише дані користувачів у Росії. Російський уряд раніше оштрафував "Яндекс" за недотримання цього закону, незважаючи на заяви "Яндекса" про те, що він не може надати запитувані дані", - пише ISW.

Засновник і колишній генеральний директор Яндекса Аркадій Волож публічно засудив вторгнення в Україну 10 серпня, і деякі російські інсайдерські джерела припустили, що заява Воложа була "білим прапором", який показує, що він погодився з тим, що Кремль, швидше за все, продовжить свою офіційну спробу націоналізації.

Як повідомлялося раніше, засновник системи "Яндекс", російський бізнесмен Аркадій Волож виступив із критикою воєнних дій на території України.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті