Глава МАГАТЕ заявив, що бачив на захопленій ЗАЕС "явні ознаки військових приготувань"

Глава Міжнародного агентства ООН з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі заявив, що під час свого нещодавнього візиту на окуповану російськими військами Запорізьку АЕС став свідком "військових приготувань". Про це повідомляє Бі-бі-сі.

Він також повідомив, що в районі атомної електростанції продовжуються обстріли і вкотре висловив стурбованість у зв'язку з безпекою об'єкта.

"Під час відвідування Запорізької АЕС більше трьох тижнів тому я бачив явні ознаки військових приготувань, - сказав Гроссі. - Після цього наші експерти, які перебувають на об'єкті, часто повідомляли, що чули вибухи, що іноді свідчать про сильний обстріл неподалік АЕС. Я глибоко стурбований у зв'язку із ситуацією на станції".

Гроссі не уточнив, що саме він має на увазі під "військовими приготуваннями".

За словами Гроссі, протягом останнього тижня експерти МАГАТЕ чули обстріл майже кожен день, а одного разу їм навіть запропонували спуститися в бомбосховище.

Глава МАГАТЕ також нагадав, що зараз ЗАЕС покладається лише на одну лінію електропередач потужністю 750 кіловольт для охолодження реакторів та забезпечення роботи інших систем безпеки. До війни станція мала чотири таких лінії, каже Гроссі.

Одну із запасних ліній потужністю 330 кіловольт було 1 березня пошкоджено на протилежному від ЗАЕС березі Дніпра (його контролює Україна). З того часу, як повідомляє Київ, її не відновили через воєнні дії.

Крім того, Гроссі повідомив, що наразі на ЗАЕС залишилася лише четверта частина персоналу, необхідного для підтримки нормальної роботи станції. Він додав, що зараз чинна адміністрація наймає нових співробітників, проте для їхньої підготовки знадобиться час.

Запорізьку АЕС уже близько року окуповано російськими військами. У жовтні 2022 року російський диктатор путін підписав указ про те, що станція переходить у російське правове поле, а керуватиме нею "Росенергоатом".

Зона, що прилягає до Запорізької АЕС, як і сама станція, регулярно зазнають обстрілів, в яких Україна та Росія звинувачують одна одну. У Києві також стверджують, що армія РФ використовує атомну електростанцію для розміщення військової техніки та живої сили.

На протилежному від ЗАЕС березі Дніпра знаходиться місто Нікополь Дніпропетровської області, яке постійно обстрілюють російські військові.

@bbcrussian

Статті

Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Всі статті