Франція вперше дала політичний притулок росіянину, який поїхав від мобілізації на війну проти України

Франція вперше надала політичний притулок громадянину Росії, який виїхав через мобілізацію на війну проти України, - повідомляють росЗМІ 20 березня.

"Національний суд із питань притулку Франції (Cour nationale du droit d`asile; CNDA) уперше погодився надати притулок росіянину, якому на батьківщині загрожувала мобілізація. Адвокати вважають, що справа громадянина РФ, ім'я якого не розголошують, який отримав повістку, допоможе адвокатам у нових позовах", - ідеться в повідомленні.

Член Паризької колегії адвокатів Юлія Ямова, яка представляла інтереси позивача, розповіла, що раніше її підзахисний одержав від міграційного відомства відмову в статусі біженця й оскаржив її в суді.

"Французькі чиновники довго не могли повірити, що людина, яка ніколи не служила в армії і не проходила відповідної підготовки, підлягає призову і відправленню на фронт", - сказала Ямова. Однак, за її словами, суд врахував надані позивачем документи і думки залучених експертів, які заявили, що призовну кампанію в рамках мобілізації проводили з численними порушеннями закону.

Адвокат додала, що рішення суду може стати прецедентним не тільки для росіян, а й для громадян інших держав, які просять притулку, щоб не брати участь у війнах у своїх країнах.

РосЗМІ також пишуть, що після оголошення 21 вересня 2022 року в Росії "часткової мобілізації" багато росіян, які не бажали служити в армії, виїхали за кордон. Більшість попрямувала до країн із безвізовим в'їздом (Вірменії, Грузії, Казахстану тощо), проте деякі власники шенгенських віз вирішили спробувати щастя в країнах ЄС. Загальноєвропейське прикордонне агентство Frontex зафіксувало у вересні в'їзд до ЄС понад 50 тис. росіян здебільшого через сухопутні кордони РФ і Білорусії з європейськими країнами.

Статті

Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Донбас
12.05.2024
20:47

«Наша молодь здебільшого не має орієнтирів і позбавлена духовного імунітету». Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня ЗМІ окупованого Донбасу активно висвітлювали численні урочистості та свята, які щедро випали на першу декаду травня. Місцеві пропагандисти щосили намагалися переконати своїх читачів і глядачів, що анексовані Донецька і Луганська...
Світ
11.05.2024
10:03

"Майбутнє українського Донбасу видається все більш похмурим". Західні медіа про Україну

...Китайці, ймовірно, вирішили, що погрози Байдена були блефом. У березні 2023 року Сі відвідав Кремль, зухвало демонструючи солідарність з Путіним. Це виявилося переломним моментом у війні Москви, фактично перетворивши конфлікт на опосередковану...
Всі статті