ЄС профінансує проект прокладання енергетичного кабелю у Чорному морі від Грузії та Азербайджану до Європи

Європейський Союз планує допомогти профінансувати електрокабель, який з’єднає Грузію та Азербайджан з країнами ЄС через Чорне море. Про це повідомляє Bloomberg, пише "Економічна правда" 17 грудня.

"З початку війни з Росією ми вирішили відвернутися від російського викопного палива та диверсифікуватися в бік надійних енергетичних партнерів, і це працює, – цитує видання голову Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн. – Чорноморський електричний кабель – це новий маршрут передачі, повний можливостей, оскільки він також може допомогти доставити електроенергію до наших сусідів у Молдові, на Західних Балканах і, звичайно, в Україні".

Підкреслюється, що загальна вартість проекту не розголошується. Плани щодо лінії електропередачі, першої, що напряму з’єднує ЄС із Кавказьким регіоном, є частиною зусиль блоку щодо диверсифікації джерел енергії та стримування зростання цін.

Зазначається, що, крім Румунії, кабель принесе електроенергію в Угорщину. Очікується, що детальне техніко-економічне обґрунтування буде завершено у вересні наступного року, а будівництво завершиться за шість років.

Також повідомляється, що після завершення будівництва лінія збільшить експорт електроенергії з Азербайджану до ЄС, за словами президента Ільхама Алієва. Азербайджан оцінює свою відновлювальну електроенергію у 27 гігават. Країна стає все більш важливою для європейських країн у сфері енергопостачання: щонайменше 10 країн уклали угоди з Баку про імпорт більшої кількості природного газу, щоб зменшити залежність від російських потоків.

Раніше повідомлялось, що Єврокомісія підготувала 9-й пакет санкцій проти росії.

Статті

Донецьк Країна
14.05.2024
22:04

Неприродна смерть і штучне життя органів влади окупованих громад

“Припинення Донецької обласної ради у зв’язку з утворенням обласної військової адміністрації чинним законодавством не передбачено”.
Світ
14.05.2024
08:55

«Прямого штурму Харкова, судячи з усього, не передбачено». Російські ЗМІ про Україну

По-перше, гроші крадуться, це не секрет. По-друге, зведенням споруд займаються або інженерні війська, яких уже практично не залишилося, або приватні організації. Останні часто пов'язані з міськими адміністраціями прифронтових регіонів, і там знову є...
Світ
13.05.2024
12:08

Відставки Шойгу та Патрушева: що це означає для росії та України

Тобто зараз ми бачимо ослаблення блоку силовиків взагалі, а не тільки МО Росії. Війна зробила їх надто впливовими, а отже, небезпечними. Сюди ж вписується і відставка Патрушева з посади секретаря Радбезу – це вже удар по спецслужбістському блоку,...
Всі статті