Наші криво вправляються: у проведенні інформаційних операцій нашим ще вчитися і вчитися. Огляд публікацій окупованого Донбасу

"Ніколи ще Штірліц не був так близько до провалу". Минулого тижня сепаратистські ЗМІ вкинули в інформаційне поле настільки безглузді фейки, що самі злякалися і поспішили зізнатися, що незграбно збрехали і почали замітати сліди...

У стилі "розіп'ятого хлопчика"

 На пропагандистських російських Телеграм-каналах з'явилося відео: нібито українські військові зупиняють цивільну машину, за кермом якої перебуває жінка-мусульманка, а в салоні - дитина. "Укропи" звинувачують її в тому, що вона обігнала військову колону, змушують її говорити українською мовою, застосовують до неї силу і стріляють для більшої переконливості з автоматів по цивільному авто. Декорації для цієї мізансцени, яка нібито була записана на відеореєстратор жінки, відповідні: на автомобілі "українських військових" встановлений жовто-синій прапор і намальований (куди ж без фашистської символіки!) німецький хрест.

"Асвабадітєлі" зі ЗСУ спілкуються зі своїми українськими громадянами. Так це вони так зі своїми. А уявіть ці "асвабадітелі" в Крим прийдуть або в Маріуполь, Донецьк, Луганськ? І ось цих скажених мавп хочуть в ЄС прийняти. Хоча туди їм і дорога. У тому зоопарку їм і місце. Тільки забирають нехай самих мавп, земля наша. Крапка. Найсимволічніше, що у відео на машині українських фашистів хрест як у німців за часів ВВВ. Образ відповідає змісту", - відповідним чином обіграв це відео автор одного з популярних на окупованому Донбасі ТК "Записки ветерана".

Картинка видалася російським пропагандистам настільки вдалою, що навіть міністерство закордонних справ РФ розмістило це відео у себе в Твіттері. "У такому терорі живуть українці: подивіться, як українські військові лають і стріляють у матір із дитиною на задньому сидінні, називаючи її "свинею" і "покидьком" просто за те, що... розмовляють російською. Кажуть, немає ніяких нацистів...", - підписали дипломати країни-агресора свій пост. 

Яким же було розчарування "мисливців за українськими нацистами", коли за допомогою геолокації з'ясувалося, що ролик було знято на підконтрольній російським окупантам території, під Донецьком: "Поворот з окружної на стрільбище НМ ДНР", - написав уважний читач цієї "новини".

Після цього в лавах проросійських пропагандистів почалося "посипання голови попелом". "Відео фейк. Наші криво вправляються. У проведенні подібних інформаційних операцій нашим ще вчитися і вчитися", - написав автор "Записок ветерана", який за кілька годин до цього запевняв, що німецький хрест на "українському" авто самий що ні на є фашистський.

"Відео про те, як ЗСУ мусульман ображає, всі ж бачили? Знято під Донецьком, поворот з окружної на стрільбище НМ ДНР. М-да. Пропаганда все ж таки зовсім отупіла, втім, для жителя російської глибинки може і зайти. А от навіщо це все? Так сказали ж 400 тисяч контрактників потрібно, раптом когось таким заманити вийде, з "розіп'ятим хлопчиком" зі Слов'янська вийшло ж", - підтримав його ще один містечковий блогер.

"Питання все те саме: за що пропаганді платять гроші? Пам'ятаєте мультик: "І так зійде"? Таке відчуття, що це її девіз по життю...", - з гіркотою поставив діагноз російським "лідерам громадської думки" ще один любитель "русского мира".

Фото на пам'ять

Ще одним невдачливим викривачем "українських бойовиків" минулого тижня виявився так званий мер окупованого Донецька Олексій Кулемзін. Він традиційно для російської пропаганди спробував видати вдалу операцію зі знищення бази російських окупантів, яка була розташована в обласному центрі, за обстріл "українськими карателями" житлових кварталів. "Був приліт чотирьох реактивних снарядів із РСЗВ у тиловому районі", - написав він у себе в Телеграм-каналі. Гауляйтер тимчасово непідконтрольного законній українській владі Донецька "підтвердив" свою заяву серією фотографій, на яких нібито були зафіксовані пошкодження житлового сектора.

Ось тільки на цих знімках чітко видно, що будівля, яку самозваний "мер" спробував представити звичайним будинком, оточена бетонним парканом з колючим дротом і камерами відеоспостереження по периметру. Вочевидь, що ніхто з мирних мешканців такого захисту від проникнення не має. Зрозуміло, що йшлося про "располагу" російських окупантів. За інформацією українського військового журналіста Андрія Цаплієнка, снаряди прилетіли до штабу Росгвардії: було ліквідовано 12 окупантів і ще 60 дістали поранення. Товариш Кулемзін свій промах зрозумів і фотографії палаючого будинку, оточеного колючим дротом і обладнаного системою відеоспостереження, видалив. Але, як то кажуть, "рукописи не горять..."

Огляд підготував Юрій Бовх, "ОстроВ"

Статті

Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Всі статті